Brnabić: Objavljivanje imena članova porodice Vučić za hapšenje je provokacija

Brnabić: Objavljivanje imena članova porodice Vučić za hapšenje je provokacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da za zvanični Beograd nije nikakva novost da Priština pravi spisak Srba za hapšenje, te ocenila kao „novu provokaciju i destabilizaciju regiona“ objavljivanje imena brata i sina predsednika Srbije na tom spisku.

Brnabić je u saopštenju navela i da je to „novi pokušaj pravljenja haosa“ i optužila kosovskog premijera Aljbina Kurtija da „to kontinuirano radi sa ciljem izazivanja sukoba“, prenela je vlada Srbije.

Navela je i da „nakon ovoga, niko više u međunarodnoj zajednici nema prava da zatvara oči pred činjenicom koju više ni Priština ne krije“ a to je, kako je ukazala, „da oni (Priština) imaju spisak nepoželjnih Srba“.

Kazala je i da se „na tom spisku nalaze imena koja apsolutno nikakve veze nemaju sa politikom“, te istakla da „osuđuje napad na porodicu predsednika Vučića“.

Naglasila je i da osuđuje „progon i crtanje mete na čelu svim ljudima“ sa tog spiska, ali i, kako je kazala, svim drugim ljudima koji nisu albanske nacionalnosti a na Kosovu ne mogu da ostvare ni najosnovnija ljudska prava.

Ponovo je apelovala na međunarodnu zajednicu „da ne žmuri pred terorom“ nad Srbima, te ukazala da su „otvorene pretnje, javno zastrašivanje i politički progon realnost“ realnost u kojoj žive.

„Podsećam da se ovo dešava u 21. veku, u srcu Evrope, pod okriljem Unmika, Euleksa i KFOR-a, i da je krajnje vreme da svi stanu u njihovu zaštitu“, navela je Brnabić.

Ocenila je, u vezi tih spiskova, da je jedina razlika u tome što je ovog puta „javno objavljen“, iako su, (iz Prištine) kako je dodala, pre šest dana zvanično demantovali da prave takve spiskove.Izrazila je uverenje da bi svi ljudi sa spiska bili uhapšeni i da bi svi „imali tretman kao i (bivši kosovski policajac) Dejan Pantić“.

Navela je da o Pantiću „njegova porodica nije imala nijednu jedinu informaciju 13 dana“ čime su, kako je kazala, ugrožena sva civilizacijska prava ovog čoveka.

Ocenila je i da je „upravo to ugrožavanje prava Pantića najbolja slika karaktera (premijera i predsednice Kosova) Aljbina Kurtija, Vljose Osmani i , kako je dodala, „svih onih koji danas upravljaju privremenim institucijama u Prištini“.