Rosatom kaže da se nastavljaju razgovori sa IAEA o sigurnoj zoni nuklearne elektrane Zaporožje

Rosatom kaže da se nastavljaju razgovori sa IAEA o sigurnoj zoni nuklearne elektrane Zaporožje

Ruska državna nuklearna kompanija Rosatom saopštila je u četvrtak da će se razgovori sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem o bezbednoj zoni oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju kontroliše Rusija, nastaviti.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, Rosatom je rekao da se „razgovaralo o pristupima stvaranju zaštitne zone nuklearne i fizičke bezbednosti u nuklearnoj elektrani Zaporožje“ i da postoji „značajna bliskost“ između stavova dve strane.

U njemu je rečeno da će se razgovori nastaviti na osnovu „razumevanja potrebe da se što pre dođe do obostrano prihvatljivog teksta“.

Zaporožsku nuklearnu elektranu na jugoistoku Ukrajine, najveću evropsku, zauzele su ruske trupe u martu, u prvim danima vojne kampanje Moskve u Ukrajini. I dalje je blizu linija fronta, a poslednjih meseci je više puta bio na udaru, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

Moskva i Kijev okrivljuju jedni druge za granatiranje. IAEA, nuklearni nadzor Ujedinjenih nacija, predložila je sigurnu zonu oko elektrane kako bi se zaštitila od bilo kakve štete na postrojenju.