Japan će ispitati izveštaj grupe o tajnim kineskim policijskim stanicama

Japan će ispitati izveštaj grupe o tajnim kineskim policijskim stanicama

Japanske vlasti istražuju izveštaj grupe za ljudska prava da je Kina otvorila policijske kancelarije u Japanu, rekao je u četvrtak visoki portparol vlade, nakon sličnih provera evropskih zemalja, Sjedinjenih Država i Kanade.

Safeguard Defenders, grupa za ljudska prava fokusirana na Aziju sa sedištem u Španiji, objavila je dva izveštaja od septembra u kojima se navodi da su kineske vlasti uspostavile 102 policijske stanice u inostranstvu u 53 zemlje, uključujući Japan.

Kineske vlasti su odbacile optužbe i saopštile da su objekti centri kojima upravljaju volonteri koji pomažu građanima da obnove dokumenta i nude druge usluge koje su bile poremećene tokom pandemije COVID-a.

„Preduzećemo sve neophodne korake dok razjasnimo situaciju“, rekao je glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno na konferenciji za novinare upitan o odgovoru vlade na izveštaj.

Macuno je ranije rekao da je Japan diplomatskim kanalima rekao kineskim vlastima da bi „bilo neprihvatljivo da postoji bilo kakva aktivnost koja narušava suverenitet Japana“.

Safeguard Defenders je u septembarskom izveštaju naveo da je policija iz kineskog grada Fudžou postavila „servisnu stanicu” u Tokiju. Grupa je u naknadnom izveštaju navela da policija iz kineskog grada Nantong ima još jednu takvu stanicu negde u Japanu.

Japanska istraga dolazi nakon sličnih provera zapadnih vlada u izveštajima u kojima se navodi da je kineska policija ciljala kineske državljane koji žive u inostranstvu i vršila pritisak na neke da se vrate kući kako bi se suočili sa krivičnim prijavama.