Zelenski: Pomoć Kongresa nije dobrotvorna

Zelenski: Pomoć Kongresa nije dobrotvorna

VAŠINGTON – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, tokom svoje prve ratne posete inostranstvu, rekao je u sredu Kongresu SAD da je pomoć Ukrajini ulaganje u demokratiju, a ne dobrotvorne svrhe, i pozvao se na američke napore da poraze naciste u Drugi svetski rat, prenosi Rojters.

Tražeći veću podršku SAD za ratne napore Kijeva, Zelenski se, u svojim zaštitnim znakom maslinastozelenih pantalona i džempera, ranije sastao sa predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući.

Bajden je pozvao Amerikance i svet da nastave da podržavaju Kijev 2023. godine, kada će biti teže obezbediti odobrenje Kongresa za pomoć.

Sjedinjene Države su poslale oko 50 milijardi dolara pomoći Kijevu jer se najveći kopneni sukob u Evropi od Drugog svetskog rata odugovlači, ubijajući desetine hiljada ljudi, proteravši milione iz svojih domova i pretvarajući gradove u ruševine.

Ali neki republikanci, koji će 3. januara preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom od demokrata, izrazili su zabrinutost zbog cene. Mogli bi da zadrže milijarde dolara ratne pomoći od sledećeg meseca.

„Vaš novac nije dobrotvorne svrhe. To je ulaganje u globalnu bezbednost i demokratiju sa kojom postupamo na najodgovorniji način“, rekao je Zelenski na zajedničkoj sednici Senata i Predstavničkog doma SAD, govoreći na engleskom.

Takođe je rekao da je svet previše povezan da bi dozvolio bilo kojoj zemlji da stoji po strani i da se oseća sigurno.

Članovi Kongresa su stajali, navijali, aplaudirali i rukovali se sa Zelenskim dok je ulazio u salu, a nekoliko njih je nosilo boje ukrajinske zastave, plave i žute.

Pozivajući se na bivšeg američkog predsednika Frenklina D. Ruzvelta, koji je služio između 1933. i 1945., i napore da se Evropa oslobodi od nacističke okupacije, Zelenski je takođe apelovao na Amerikance dok su se okupljali sa porodicom za Božić.

„Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i uzvratili Hitlerovim snagama tokom Božića 1944, hrabri ukrajinski vojnici rade isto… ovog Božića“, rekao je on.

Bitka na Bulgeu koja je počela u decembru 1944. bila je poslednji veliki Hitlerov pokušaj da potisne savezničke snage. Loše vreme je omelo početne napore SAD da zaustave ofanzivu, što je dovelo do smrtnih slučajeva i pretnji da podele saveznike. Savezničke snage su na kraju pobedile.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken najavio da će Sjedinjene Države obezbediti još 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući visokonapredni sistem protivvazdušne odbrane Patriot, koji će joj pomoći da odbrani baraž ruskih projektila.

Ali neki tvrdolinijaški republikanci pozvali su da se prekine pomoć Ukrajini, umesto toga pozivajući na reviziju kako bi se utvrdilo kako je potrošen novac koji je ranije dodeljen.

Zelenski je više puta pozivao Zapad da isporuči naprednije oružje, od modernih borbenih tenkova do odbrambenih raketnih sistema, ali zapadni saveznici su bili oprezni, željni da minimiziraju svaki rizik od izazivanja šireg sukoba sa Rusijom.

Zelenski se ranije sastao sa liderima demokrata i republikanaca u Senatu i Predstavničkom domu.