Nemački dobrotvorni brod vodi 108 migranata u Italiju

Nemački dobrotvorni brod vodi 108 migranata u Italiju

RIM – Brod kojim upravlja nemačka dobrotvorna organizacija plovio je u ponedeljak ka severnoj italijanskoj luci sa 108 migranata na brodu nakon što ih je poslednjih dana spasao sa dva nesposobna broda u centralnom Mediteranu, prenosi AP.

Dobrotvorna organizacija Sea-Eie saopštila je da je njen brod, Sea-Eie 4, pokupio 68 migranata sa broda krijumčara koji je propao prošle nedelje, a zatim je u subotu otplovio prema drugom brodu u nevolji. Drugo spasavanje, 45 migranata u plastičnom brodu, izvedeno je u nedelju uveče u vodama u oblasti traganja i spasavanja na Malti, navodi se u saopštenju dobrotvorne organizacije.

Malta nije pomogla u drugom spasavanju, a Italija je naredila Sea-Eie 4 da odmah krene u svoju severnu luku Livorno bez primanja dodatnih migranata, saopštila je dobrotvorna organizacija.

Ali pošto „nije bilo drugih spasilačkih brodova u neposrednoj blizini, SEA-EIE 4 je ostao u funkciji i nastavio da traga za nestalim ljudima“, dodaje se. Tokom 35 sati koje je Sea-Eie 4 trebalo da stigne do drugog plovila, saopštilo je da je u kontaktu sa dva trgovačka broda u malteškoj zoni traganja i spasavanja koji su pristali da pomognu. Na kraju je jedan od dva trgovačka broda prvi stigao do plastičnog čamca i pomogao u spasavanju, navodi Sea-Eie.

Nije bilo jasno kada će Sea-Eie 4 stići do Livorna, luke koju su italijanske vlasti dodijelile za iskrcavanje.

Od drugog spasavanja, rekao je Sea-Eie, skoro svi na brodu su bili traumatizovani svojim mukama, a migranti su zadobili opekotine od izlivanja goriva. Dodaje se da su „ljudi ukupno bili na moru šest dana i morali su da se plaše za svoje živote“.

Krijumčari ljudi, mnogi od njih sa sedištem u Libiji, pokreću slabe gumene ili plastične gumenjake i klimave ribarske čamce ka italijanskim obalama, obično nakon što migrantima naplaćuju hiljade dolara za opasan morski prolaz.

Većina tih migranata koji stignu u Italiju bježe od siromaštva, a ne od rata ili progona, i tako rizikuju da im italijanske vlasti odbiju zahtjeve za azil.

Italijanska vlada stara dva meseca, na čelu sa premijerom krajnje desnice Đorđom Melonijem, rekla je da želi da obeshrabri dobrotvorne spasilačke misije, tvrdeći da te operacije u suštini pomažu da se olakša poslovanje švercera.

Italija je godinama tvrdila — uglavnom bez mnogo uspeha — da bi, pošto se mnogi migranti nadaju da će dobiti posao u severnoj Evropi, druge zemlje Evropske unije trebalo da budu domaćini velikom broju spašenih migranata koji stignu do italijanskih obala.

Dodeljivanjem luka na italijanskom kopnu, umesto na Siciliji, stotinama kilometara (milja) bliže mestima spasavanja, italijanske vlasti u suštini primoravaju dobrotvorne čamce da troše više dana da stignu do kopnenih dokova – i tako imaju manje dana za provod na moru pomažući migrantima.

Ključni partner u Melonijevoj koaliciji je desničarska Liga, stranka koju vodi antimigrantski lider Mateo Salvini.