Zemlje EU glasaju za slabljenje zakona o emisiji metana

Zemlje EU glasaju za slabljenje zakona o emisiji metana

BRISEL – Zemlje Evropske unije glasale su u ponedeljak za slabljenje planiranog zakona bloka o smanjenju emisije metana u sektoru nafte i gasa, nekoliko nedelja nakon što je EU obećala na konferenciji o klimi COP27 da će učiniti više u borbi protiv staklene bašte, piše Rojters.

Metan je drugi najveći uzrok klimatskih promena posle ugljen-dioksida i kratkoročno ima daleko veći efekat zagrevanja, što znači da je brzo smanjenje emisije metana ključno ako svet želi da izbegne ozbiljne klimatske promene.

Evropska komisija je prošle godine predložila zakon koji zahteva od naftnih i gasnih kompanija u Evropi da pronađu i poprave curenje metana u svojoj infrastrukturi. O zakonu će sledeće godine pregovarati zemlje EU, koje su u ponedeljak odobrile svoju pregovaračku poziciju, i Evropski parlament.

Ministar energetike Luksemburga Klod Turmes rekao je da je zapanjen nedostatkom ambicija u stavovima zemalja, protiv kojih je on glasao.

„Niko ne razume kako Evropa, koja je toliko posvećena klimatskim promenama, može da dođe do tako slabog vladinog stava o metanu“, rekao je Turmes na sastanku.

Zemlje EU su saopštile da kompanije treba da provere svoju infrastrukturu 12 meseci nakon što zakon stupi na snagu, a zatim da izvrše provere u brojnim vremenskim okvirima.

Na primer, kompresorske stanice i terminali za tečni prirodni gas bi se pregledali svakih šest meseci, ventilske stanice svakih 12 meseci, a prenosni cevovodi svake dve godine.

Ta pravila bi bila daleko lakša od tromesečnih provera za svu infrastrukturu koje je Evropska komisija prvobitno predložila.

Dokumenti koje je ranije objavio Rojters pokazuju da su Mađarska i Rumunija tražile slabija pravila.

„Naša zabrinutost se odnosila na uska grla u snabdevanju komponentama, kvalifikovanu radnu snagu i administrativne kapacitete“, rekao je u ponedeljak državni sekretar Rumunije za energetiku Dan-Dragoš Dragan.

Pored Sjedinjenih Država, EU predvodi Globalno obećanje o metanu 150 zemalja koje imaju za cilj smanjenje emisije metana za 30% do 2030. EU i drugi veliki učesnici na tržištu nafte i gasa takođe su se obavezali na prošlomesečnom samitu COP27 da će učiniti više na suzbijanju metana.

Kanada i Nigerija su poslednjih nedelja napredovale sa propisima o metanu koji su, u nekim slučajevima, ambiciozniji od onih u EU.

Zakon EU ne bi važio za infrastrukturu u inostranstvu koja transportuje gas u Evropu. EU uvozi više od 80% svog gasa, a većina emisija metana povezanih sa tom potrošnjom dešava se u inostranstvu.

Zemlje su se, međutim, složile da procene nakon što zakon stupi na snagu da li bi trebalo da se proširi na uvoz – uslov koji traži Nemačka.