Kurti na srpskom o članstvu Kosova u EU: Neophodna posvećenost svih

Kurti na srpskom o članstvu Kosova u EU: Neophodna posvećenost svih

Kosovski premijer Aljbin Kurti obratio se na srpskom jeziku građanima Kosova kojima je ovaj jezik maternji, ovoga puta da ih obavesti da je Kosovo pre četiri dana podnelo zahtev za članstvo u EU.

„Poštovani građani, u okviru evropskih vrednosti i stava EU koja smatra da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da budu u potpunosti integrisane, želimo da idemo napred i radimo ka članstvu u EU. U tom duhu i našem zajedničkom cilju, naša zemlja je prošle nedelje podnela zahtev za članstvo u EU. Ovo je istorijski trenutak za Kosovo“, kazao je kosovski premijer.

On je dodao da je Kosovo tako odgovorilo na viziju Evrope koja je „celovita i u kojoj vladaju sloboda i mir“.

„Tako dajemo svoje poverenje Evropi i njenoj svetlijoj i progresivnoj budućnosti. Vi ste deo ove progresivne budućnosti Kosova i Zapadnog Balkana“, naveo je Kurti u video poruci srpskim građanima.

Istakao je da će napredak u razvoju zemlje, primenjivosti zakona, jačanju institucija i unapređenju reformi zavisiti od posvećenosti Kosova „dubokim reformama koje unapređuju demokratiju, vladavinu prava i razvijaju našu ekonomiju“.

„Koliko ćemo brzo ići zavisiće od nas. Stoga je neophodna posvećenost svih“, dodao je, uz napomenu da EU ne može da bude potpuna bez Zapadnog Balkana.

Naglašavajući da upravo Zapadni Balkan ima šta da ponudi Evropi, od kulture preko tradicije, Kurti je takođe kazao da će članstvo Kosova u EU, zajedno sa svim zemljama Zapadnog Balkana, doprineti miru, slozi i suživotu „Znamo da je put dug do članstva, ali to samo jača našu volju da učinimo više i bolje“, poručio je i dodao da je „budućnost Kosova i Zapadnog Balkana u okviru EU“.

„Odlučno, brzim ali odmerenim koracima zasnovanim na meritokratiji i demokratskim vrednostima, zajedno nastavljamo put ka EU“, poručio je na kraju svoje video poruke na srpskom, koja je objavljena na Fejsbuk nalogu kosovske vlade.