Belgija upozorava svoje državljane da napuste Iran zbog hapšenja

Belgija upozorava svoje državljane da napuste Iran zbog hapšenja

Belgija poziva svoje državljane da napuste Iran, upozoravajući da se suočavaju sa rizikom od proizvoljnog hapšenja ili nepravednog suđenja, nakon što je pritvoreni humanitarni radnik tamo prošle nedelje navodno osuđen na 28 godina zatvora.

Iran je potresen protestima od smrti 22-godišnjeg Mahse Aminija 16. septembra, koji je preminuo nakon što ga je pritvorila policija za moral. Protesti su se od tada pretvorili u jedan od najozbiljnijih izazova teokratiji koju je uspostavila Islamska revolucija 1979. godine.

Bezbednosne snage su nasilno ugušile proteste, ubivši više od 500 demonstranata i uhapsivši preko 18.000, kažu aktivisti za ljudska prava u Iranu, grupa koja pomno prati nemire. Više od 60 pripadnika snaga bezbednosti je ubijeno, navodi grupa.

Tokom vikenda, jedna od najpoznatijih glumica u zemlji uhapšena je pod optužbom da je širila neistine o protestima, poslednjem u nizu hapšenja poznatih ličnosti koja su uključivala fudbalere, glumce i uticajne osobe.

Belgijsko ministarstvo spoljnih poslova je u nedelju u saopštenju navelo da „u slučaju hapšenja ili pritvora, poštovanje osnovnih prava i bezbednost pojedinaca nisu zagarantovani“.

Rečeno je da je belgijska ambasada u Teheranu „veoma ograničena“ u pomoći koju može da pruži u slučaju hapšenja. Ljudi koji imaju dva pasoša ne mogu primati konzularne posete jer Iran ne priznaje dvojno državljanstvo.

„Državljani Belgije koji se, uprkos ovom upozorenju, trenutno nalaze u Iranu, pozivaju se da budu izuzetno oprezni i da preduzmu neophodne mere predostrožnosti kako bi osigurali svoju bezbednost“, navodi se u saopštenju objavljenom u nedelju.

Ministarstvo je navelo da su „nedavno jedan belgijski državljanin i nekoliko drugih zapadnjaka samovoljno uhapšeni i da su trenutno zatvoreni u Iranu“.

Porodica 41-godišnjeg belgijskog humanitarnog radnika Olivijea Vandekastila, koji je mesecima bio u pritvoru u iranskom zatvoru i koji štrajkuje glađu, saopštila je prošle nedelje da ga je sud osudio na 28 godina zatvora.

Njegova porodica je rekla da su optužbe za koje se sudi Vandekastilu još uvek nejasne, da mu je uskraćen pristup advokatu po svom izboru i da pati od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Iran je tokom godina pritvorio izvestan broj Iranaca sa dvojnim državljanstvom, optužujući ih za špijuniranje ili na drugi način podrivanje nacionalne bezbednosti. Kritičari optužuju Iran da koristi takve pritvorenike kao pare za pregovaranje kako bi obezbedio ustupke međunarodne zajednice, što iranska vlada poriče.

Nekoliko Evropljana privedeno je u Iranu poslednjih meseci, uključujući jednog švedskog turistu i jednog poljskog naučnika. Dvojica francuskih državljana uhapšenih u junu optužena su da su se sastajali sa nastavnicima koji protestuju i učestvovali u antivladinom skupu.