Ukrajinski fudbalski savez mogao bi da suspenduje članstvo u FIFA i UEFA

Ukrajinski fudbalski savez mogao bi da suspenduje članstvo u FIFA i UEFA

Ukrajinski fudbalski savez (UAF) mogao bi da suspenduje članstvo u FIFA i UEFA ako ne reši spor koji uključuje optužbe za proneveru i uticaj trećih strana, rekao je potpredsednik UAF Oleg Protasov.

Protasov je u ponedeljak na svojoj Fejsbuk stranici podelio pismo koje je upućeno njemu i koje su potpisali generalni sekretar FIFA Fatma Samoura i njegov kolega iz UEFA Teodor Teodoridis.

„Sa velikom zabrinutošću primećujemo da se navodno vrši pritisak na članove Izvršnog komiteta UAF da potpišu zahteve za održavanje vanrednog sastanka Izvršnog komiteta UAF“, navodi se u pismu.

„U ovom kontekstu, želimo da podsetimo UAF na njegovu obavezu… da samostalno upravlja svojim poslovima i bez nepotrebnog uticaja trećih strana.

„Svako kršenje ove obaveze može dovesti do suspenzije članstva UAF-a u FIFA-i i UEFA-i u skladu sa čl. 16 Statuta FIFA i čl. 9 Statuta UEFA.

„Ubuduće, iskreno se nadamo da će se situacija moći sporazumno rešiti.

Izvršni komitet UAF trebalo bi da se sastane 20. decembra kako bi razgovarao o poziciji sadašnjeg predsednika Andreja Pavelka.

Pavelka je prošlog meseca uhapsio Pečerski sud u Kijevu zbog optužbi za proneveru u slučaju koji je pokrenut 2021. godine i koji uključuje navodnu zloupotrebu sredstava.

Pavelko je pušten uz kauciju od skoro 10 miliona grivna (oko 270.000 dolara), a novac je navodno platio UAF.

Grupa zvaničnika UAF-a nominovala je ukrajinsku fudbalsku ikonu Andreja Ševčenka kao potencijalnu zamenu za skandalom pogođenog Pavelka.

Protasov, koji je tokom svojih igračkih dana odigrao 68 nastupa za Sovjetski Savez, tvrdi da „subverzivna grupa“ stoji iza napora da se Pavelko zbaci i na njegovo mesto postavi Ševčenko.

Između ostalog, svađa preti da poremeti zajedničku kandidaturu Ukrajine za domaćinstvo Svetskog prvenstva 2030. zajedno sa Španijom i Portugalom.

Besni Protasov je ovu aferu opisao kao „prljavu i ponižavajuću” za ukrajinski fudbal.

„Svetska fudbalska zajednica ne može i neće zatvoriti oči pred pokušajima sprovođenja nelegalnih izbora u UAF-u“, napisao je on u svojoj poruci na Fejsbuku.

„Poštujmo zasluge fudbala u Ukrajini, a ne da uništavamo njegovu reputaciju.

Spor dolazi usred spora između Ukrajine i FIFA-e oko zahteva predsednika Vladimira Zelenskog da podeli video poruku uoči nedeljnog finala Svetskog prvenstva u Kataru.

FIFA je navodno odbacila molbu, očigledno želeći da takve kampanje drži dalje od fudbalskog terena, i ostavila ukrajinske vladine zvaničnike „iznenađene negativnim odgovorom“.