Britanski premijer pozvao da se ignorišu pozivi Ruske Federacije na prekid vatre do povlačenja trupa

Britanski premijer pozvao da se ignorišu pozivi Ruske Federacije na prekid vatre do povlačenja trupa

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je da ignoriše sve pozive Moskve na prekid vatre dok ne napusti okupirane teritorije u Ukrajini.

Sunak se obratio liderima zemalja članica Združenih ekspedicionih snaga u Letoniji, gde je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao Zapad da obezbedi više naoružanja.

Sunak je rekao da bi alijansa trebalo da pruži više vojne pomoći Ukrajini, uključujući dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, artiljeriju i oklopna vozila.

„Moramo biti vrlo jasni da je svaki jednostrani poziv Rusije na prekid vatre potpuno besmislen u sadašnjem kontekstu. Mislim da bi to bio lažan poziv, Rusija će ga iskoristiti da se pregrupiše, da ojača svoje snage. I dok oni neće napustiti okupiranu teritoriju, pravih pregovora ne može i ne sme biti“, rekao je on.

Umesto toga, rekao je on, alijansa bi trebalo da nastavi da se fokusira na „smanjenje sposobnosti Rusije da se pregrupiše i snabdeva“.

„Ovo uključuje uznemiravanje njenih lanaca snabdevanja i lišavanje međunarodne podrške, uključujući oštru kritiku Irana zbog isporuke bespilotnih letelica Moskvi“, rekao je Sunak.

Govoreći putem video veze, Vladimir Zelenski je zatražio od lidera da obezbede širok spektar sistema naoružanja samo nekoliko sati nakon što su Kijev napali ruske bespilotne letelice.

Podsetimo, Britanija je najavila novu isporuku stotina hiljada artiljerijske municije Ukrajini u okviru paketa pomoći u odbrani za 2023. godinu po ugovoru vrednom 250 miliona funti.