Plan brane ugrožava kinesko utočište ptica selica

Plan brane ugrožava kinesko utočište ptica selica

Uplašene istorijskom sušom, lokalne vlasti u Kini obnovile su kontroverzne planove za pregradnju najvećeg slatkovodnog jezera u zemlji.

Ali ekolozi upozoravaju da bi pregrađivanje jezera Pojang, zimske stanice za više od pola miliona ptica, ugrozilo krhki ekosistem i ugrožene ptice i druge divlje životinje koje podržava.

Kina trenutno predsedava pregovorima UN o biodiverzitetu u Montrealu, koji se smatraju „poslednjom najboljom šansom“ da se vrste planete i njihova staništa spasu od nepovratnog ljudskog uništenja.

Brana Poiang, koja se polako oporavlja nakon što se smanjila na manje od trećine svoje uobičajene veličine, pokazuje koliko su takvi napori ispunjeni u Kini.

Zaštitnik prirode Džang Daćijan rekao je da bi, ako se realizuje, 3.000 metara duga kapija preko jednog od jezerskih kanala odsečena od reke Jangce, „ostavivši Pojangu mrtvo jezero“.

Kina je izgradila više od 50.000 brana u basenu Jangce u poslednjih 70 godina—uključujući Tri klisure, koje su se suočile sa širokim protivljenjem ekologa.

U istom periodu najmanje 70 odsto rečnih močvara je nestalo, prema podacima ministarstva životne sredine.

Kada je projekat prvobitno predložen, pritužbe ekologa su uspele da ga odlože.

Ali predstojeći avet suša — koje su sve učestalije i teže u ovoj oblasti zahvaljujući klimatskim promenama — promenio je računicu.

Poiang snabdeva vodom 4,8 miliona stanovnika provincije Đijangsi, a lokalna vlada kaže da će izgradnja brane sačuvati vodu, navodnjavati više poljoprivrednog zemljišta i poboljšati plovidbu.

Procena uticaja na životnu sredinu (EIA) objavljena u maju dala je stručnjacima samo dve nedelje da pregledaju 1.200 stranica dokumenata i podnesu žalbe.

Zimski posetioci

U normalnoj vlažnoj sezoni, Poiang može biti tri puta veći od Los Anđelesa.

Njegove blatne ravnice su primarno zimsko hranilište za stotine hiljada ptica koje svake jeseni lete na jug da pobegnu od hladnoće.

Među njima je i kritično ugrožena sibirska ždrala, čija se populacija smanjila na oko 4.000.

Ovogodišnja suša bila je najgora u poslednjih 70 godina, a region je ušao u sušnu sezonu tri meseca ranije nego inače.

Ipak, stotine ptica su se okupljale u malim bazenima vode ostavljenim na napuklom koritu reke kada je AFP posetio rezervat u okrugu Jongksiu početkom novembra.

„Ptice selice i dalje dolaze u Pojang, jer je to njihov uobičajeni zimski dom“, rekao je službenik po imenu Čen, gledajući preko suvog prostranstva posutog praznim školjkama dagnji ​​i ribljim skeletima.

„Ali nema ribe ili škampa koje bi mogli da jedu. Mnoge ptice jataju na obližnja polja, a farmerima je rečeno da ostave deo svog polja neubranog za ptice“, rekao je Čen.

Zvaničnici su pumpali vodu iz obližnjih rezervoara kako bi formirali male pojilice u obliku leptira za ptice.

„Nema sukoba (između stanovnika i ptica), jer su ptice selice nacionalno zaštićene životinje i ljudi im neće nauditi“, rekao je za AFP He Fangđin, zaposleni u drugom močvarnom parku.

Na obližnjem brdu Župao, popularnom mestu za posmatranje ptica, primećeno je oko 90.000 ptica selica od oktobra do početka decembra, u odnosu na oko 62.000 ptica u istom periodu prošle godine.

Oštećenje ekosistema

Nije jasno u kojoj se fazi razvoja brana trenutno nalazi, a ni lokalne vlasti ni ministarstvo životne sredine nisu odgovorili na pitanja koja im je postavio AFP.

Ali ako bi krenuli dalje, brana bi poremetila prirodnu oseku i tok jezera sa Jangceom, potencijalno ugrozivši plime i oseke kojima se ptice hrane, rekao je Lu Ksiki, profesor geografije na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

Gubitak prirodne cirkulacije vode takođe bi mogao da naškodi Pojangovoj sposobnosti da izbaci hranljive materije, rizikujući nakupljanje algi koje bi mogle poremetiti lanac ishrane, dodao je Lu.

Brana bi takođe mogla da utiče na još jednu kritično ugroženu vrstu koja jezero naziva svojim domom – pliskavicu bez peraja Jangce. U divljini ih je ostalo nešto više od 1.000.

Tokom suše, pliskavice su se sklonile u isti kanal koji bi brana presekla, rekao je za AFP rendžer iz Pekinške prerijske lige za zaštitu životne sredine, koji je patrolirao jezerom više od mesec dana.

Pekinška organizacija Friends of Nature saopštila je da EIA za branu nije uradila sveobuhvatnu procenu da li će migracija pliskavica biti blokirana.

„Bez sveobuhvatnih naučnih dokaza i pre eliminisanja rizika po životnu sredinu, projekat ne bi trebalo pomerati napred“, navodi grupa u saopštenju.