U tužbi od 1,6 milijardi dolara navodi se da je neaktivnost Fejsbuka podstakla nasilje u Etiopiji

U tužbi od 1,6 milijardi dolara navodi se da je neaktivnost Fejsbuka podstakla nasilje u Etiopiji

Facebook je aktivno podsticao etničko nasilje u građanskom ratu u Etiopiji tako što je davao prioritet sadržaju mržnje i opasnom, a zatim nije moderirao taj sadržaj dovoljno brzo, ili ponekad uopšte, kaže se u novoj tužbi protiv Mete, matične kompanije giganta društvenih medija.

Dva etiopska istraživača i kenijska grupa za ustavna prava stoje iza tužbe, koja je ove nedelje podneta Višem sudu u Najrobiju u Keniji. U gradu se nalazi Facebook-ov istočnoafrički centar za moderiranje sadržaja, koji je otvoren 2019.

Čvorište je bilo premalo, prekasno za region, kaže se u tužbi. Fejsbuk se prema korisnicima u afričkim zemljama odnosio drugačije od onih u zapadnim zemljama, podstičući „kulturu nepoštovanja ljudskih prava“ koja je na kraju dovela do ubistva očeva jednog od tužilaca, navodi se u tužbi.

Tužioci traže fond za žrtve od 1,6 milijardi dolara i veći i bolje podržan tim za moderiranje.

Oni takođe traže od suda da prvo donese ono što bi bilo legalno: prinudne izmene Facebookovog algoritma, koji je dugo bio okrivljen da ne čini dovoljno da ograniči domet zapaljivog sadržaja.

Portparol kompanije Meta rekao je da kompanija ima „stroga pravila“ o tome šta je dozvoljeno na njenim platformama i da nastavlja da razvija svoje sposobnosti za hvatanje sadržaja koji krši pravila.

„Govor mržnje i podsticanje na nasilje protivni su ovim pravilima, a mi ulažemo u timove i tehnologiju kako bi nam pomogli da pronađemo i uklonimo ovaj sadržaj“, rekao je portparol u izjavi podeljenoj za NPR.

„Povratne informacije od lokalnih organizacija civilnog društva i međunarodnih institucija vode naš rad u oblasti bezbednosti i integriteta u Etiopiji. Zapošljavamo osoblje sa lokalnim znanjem i stručnošću“, rekao je portparol.

U tužbi se jezik navodi kao jedan od ključnih faktora neadekvatne umerenosti kompanije. Od 85 jezika koji se govore u Etiopiji, samo tri su obuhvaćena Facebookovom praksom moderiranja sadržaja, kaže se u tužbi.

Portparol Meta je odbio da kaže koliko je moderacionog osoblja radilo u afričkom čvorištu, koje opslužuje kolektivnu populaciju od preko 500 miliona.

Još jedna tužba podneta u Keniji ove godine navodi da je centar stvorio eksploatatorsko i nesigurno radno okruženje, izlažući moderatore velikim količinama traumatičnog sadržaja i plaćajući manje nego što je obećano.