Šta utiče na odluku prodavca da snizi cene?

Šta utiče na odluku prodavca da snizi cene?

Kupci tokom praznika otkrivaju da je ove godine malo lakše pronaći popuste među nekim artiklima na njihovim listama za kupovinu zbog većih zaliha kod trgovaca i usporavanja potražnje zbog inflacije i određenih recesijskih ekonomskih uslova. Istovremeno, potrošači mogu primetiti da neki trgovci na malo sporije smanjuju cene da bi ostvarili prodaju.

Ovo je rezultat „trenja u ceni“, što otežava, a ponekad i manje isplativo snižavanje cena. Trevenja cena su u fokusu nove studije koja identifikuje tri razloga zbog kojih trgovci na malo nerado prilagođavaju cene novih proizvoda.

Studija, objavljena u aktuelnom izdanju časopisa Marketing Science, nosi naslov „Trenja cena i uspeh novih proizvoda“, a autori su je Dijego Aparicio sa IESE poslovne škole u ​​Barseloni, Španija, i Dankan Simester sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

„Trevenja cena su jednostavne prepreke koje trgovcima na malo otežavaju prilagođavanje cena. Otkrili smo da trgovci na malo možda ne žele da prilagode cene za novi proizvod jer možda neće biti promena cena na srodnim proizvodima, ili zakoni o cenama na državnom nivou zahtevaju cenu nalepnice na svakom pakovanju, ili se početne cene završavaju na 99 centi. Naše istraživanje je otkrilo da veća pomeranja cena često dovode do toga da prodavac obustavi proizvod sa lošim učinkom pre nego što promeni njegovu cenu“, kaže Aparicio.

„Popularna taktika određivanja cena je završetak od 99 centi: 2,99 dolara, 9,99 dolara, itd. Ovo vidimo svuda! Iznenađujuće, završeci od 99 centi su trenje cena koje otežavaju uspeh novih proizvoda. Intuitivno, prodavci vole da zadrže 99-centi A ako novi proizvod ima nisku početnu prodaju, prodavci radije ne dižu cenu od 99 centi umesto da pokrenu promociju, i kao rezultat toga, veća je verovatnoća da će proizvod biti prekinut u kratkom roku. je novi sporedni efekat završetka cena koji bi menadžeri i naučnici možda želeli da unesu u svoje modele“, dodaje Aparicio.