Britanci se bore da se zagreju kod kuće

Britanci se bore da se zagreju kod kuće

Četvrtina odraslih Britanaca se bori da se zagreje u svojim domovima jer smanjuju potrošnju energije suočeni sa rastućim troškovima, pokazalo je novo istraživanje Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

Izveštaj, koji je objavljen u četvrtak, pokazuje da je 23 odsto odraslih povremeno, retko ikada ili nikada nije bilo u stanju da se udobno zagreje u svojoj dnevnoj sobi u poslednje dve nedelje.

Podaci ONS-a su pokazali da 63% odraslih koristi manje gasa i struje zbog povećanja troškova života, a 96% tih odraslih koristi manje grejanja.

Na pitanje o merama koje preduzimaju da bi se zagrejali ove zime, 82% ispitanika je reklo da koristi više odeće ili ćebadi, 46% samo greje prostorije koje koristi, 31% koristi boce sa toplom vodom ili mikrotalasne grejače, dok 27 % su išli ranije u krevet.

Ostale mere uključivale su smanjenje upotrebe mašina za sušenje veša i mašina za pranje veša, kao i manje kupanja ili tuširanja.

Prema ONS-u, mnoga domaćinstva su već smanjila potrošnju energije, pri čemu je 34% odraslih anketiranih reklo da je smanjenje grejanja negativno uticalo na njihovo zdravlje ili dobrobit.

Istraživanje ONS-a o „uticaju zimskih pritisaka“ takođe je pokazalo da je 16% odraslih zabrinuto da će im hrana ponestati pre nego što budu imali novca da kupe još, a 19% je smanjilo veličinu porcije. Studija je pokazala da 17% jede hranu kojoj je istekao rok upotrebe.

Anketa o skoro 5.000 britanskih domaćinstava dolazi pošto je inflacija u zemlji u novembru dostigla 10,7 odsto, što je neznatno niže u odnosu na 11,1 odsto u prethodnom periodu.