Radnici Univerziteta u Kaliforniji postigli dogovor o prekidu štrajka

Radnici Univerziteta u Kaliforniji postigli dogovor o prekidu štrajka

Univerzitet Kalifornije postigao je u petak sporazum sa oko 36.000 diplomiranih studenata asistenata u nastavi i drugih akademskih radnika o povećanju plata i beneficija koje bi potencijalno mogle da okončaju višemesečni štrajk u prestižnom državnom sistemu.

Štrajk je poremetio nastavu u svih 10 kampusa univerzitetskog sistema i bio je najveći štrajk akademskih radnika u zemlji. Sporazum tek treba da bude ratifikovan pre nego što štrajk zvanično bude okončan.

Jedinice za pregovaranje kažu da bi neki radnici mogli da vide povišice do 66% u naredne dve godine. Ugovori bi važili do 31. maja 2025. godine.

Povećanje plata i povećanje beneficija mogli bi imati uticaja izvan Kalifornije. Nekoliko decenija, koledži i univerziteti su se sve više oslanjali na zaposlene na fakultetima i diplomiranim studentima da bi radili nastavu i istraživanje kojima su se ranije bavili stalni fakulteti – ali bez iste plate i beneficija.

„Ovi sporazumi će svrstati naše zaposlene diplomirane studente među najbolje podržane u javnom visokom obrazovanju“, rekao je Majkl V. Drejk, predsednik Kalifornijskog univerziteta, u saopštenju za javnost u petak. „Ako budu odobreni, ovi ugovori će ispoštovati njihov kritični rad i omogućiti nam da nastavimo da privlačimo vrhunske akademske talente iz cele Kalifornije i širom sveta.

32-dnevni štrajk UC pomno se pratio širom zemlje, delom zato što je to najveći štrajk akademskih radnika u visokom obrazovanju, rekao je Vilijam A. Herbert, izvršni direktor Nacionalnog centra za proučavanje kolektivnog pregovaranja u visokom obrazovanju i Profesije na Hunter koledžu u Njujorku.

Štrajk u UC, kao i ostali, „pruža smernice koje ukazuju na to da su štrajkovi veoma snažno sredstvo za postizanje ciljeva“, rekao je on.

Sporazum dolazi nedeljama nakon što je UC sistem postigao sličan dogovor sa zaposlenima na postdoktorskim studijama i akademskim istraživačima koji čine oko 12.000 od 48.000 članova sindikata koji su napustili posao i krenuli na proteste 14. novembra. Taj sporazum će povećati plate do 29% i obezbediti povećano porodično odsustvo, subvencije za brigu o deci i produžene termine kako bi se osigurala sigurnost posla, navodi se u saopštenju United Auto Vorkers Local 5810.

Akademski radnici su tvrdili da ne mogu sebi priuštiti život u gradovima kao što su Los Anđeles, San Dijego i Berkli, gde troškovi stanovanja rastu, sa trenutnim platama.

Štrajk je usledio u vreme pojačanih radničkih akcija širom zemlje, ne samo u visokom obrazovanju, već među radnicima u Starbaksu, Amazonu i drugde, kao i u porastu sindikalnih napora među zaposlenima diplomiranih studenata na drugim univerzitetima.

Samo ove godine, zaposleni postdiplomci na Tehnološkom institutu Masačusetsa, Univerzitetu Klark, Univerzitetu Fordham, Državnom univerzitetu u Novom Meksiku, Državnom univerzitetu Vašingtona i Politehničkom institutu Vorčester glasali su za sindikalizaciju.