Radnici Starbucksa počinju štrajk u 100 prodavnica

Radnici Starbucksa počinju štrajk u 100 prodavnica

Radnici Starbaksa širom SAD planiraju trodnevni štrajk koji počinje u petak kao deo njihovih napora da udruže radnje lanca kafea.

Više od 1.000 barista u 100 prodavnica planira da napusti, prema Starbucks Vorkers United-u, radničkoj grupi koja organizuje napore. Štrajk će biti najduži u sindikalnoj kampanji staroj godinu dana.

Sindikat kaže da očekuje da će štrajk u potpunosti zatvoriti neke prodavnice; kod drugih, menadžeri ili drugi radnici mogu držati prodavnice otvorene.

Starbaks, koji se protivi nastojanjima sindikata, saopštio je u petak da štrajk ima ograničen uticaj na njegove prodavnice i da je većina njih ostala otvorena.

„Ostajemo fokusirani na zajednički rad i na smisleno i direktno angažovanje sa sindikatom kako bismo Starbaks učinili kompanijom koja radi za sve, i pozivamo Vorkers United da ispoštuje svoja obećanja partnerima tako što će pomeriti proces pregovaranja napred“, navodi se u saopštenju kompanije. .

Ovo je drugi veliki štrajk američkih radnika Starbaksa za mesec dana. Dana 17. novembra, radnici u 110 Starbucks prodavnica održali su jednodnevnu šetnju. Taj napor se poklopio sa godišnjim danom Crvene čaše Starbucksa, kada kompanija daje čaše za višekratnu upotrebu kupcima koji naruče praznično piće.

Više od 264 od 9.000 američkih prodavnica Starbucks-a koje vodi kompanija glasalo je za sindikalno udruživanje od kraja prošle godine.

U Starbaksu u Čikagu, barista Fin Doris i nadzornik smene Tedi Hofman su u petak piketirali po snegu, mašući automobilima koji su trubili u znak podrške. Obojica su rekli da kompanija skraćuje radno vreme uoči praznika.

„Imali smo prodavnice bliske i apsorbovane partnere, što otežava razdvajanje sati koji su nam dodeljeni između potpuno novih partnera“, rekla je Doris, koja više voli da radi 20-25 sati nedeljno, ali je u poslednje vreme trebalo da radi 10.

Hofman želi da se kompanija s poštovanjem odnosi prema zaposlenima.

„Što nas više stoji zajedno, to više šaljemo poruku Starbaksu, a takođe i jedni drugima, pa čak i ljudima koji ne rade u Starbaksu, da postoje ljudi koji neće tolerisati da ih poslodavac zlostavlja “, rekao je Hofman.

Tori Tambelini, bivša nadzornica smene Starbaksa i sindikalna organizatorka koja je otpuštena u julu, rekla je da će ovog vikenda protestovati u Pitsburgu. Tambelini je rekla da protestuje zbog nedovoljno zaposlenih u prodavnicama, lošeg menadžmenta i onoga što ona naziva Starbaksovom „metodom spaljene zemlje uništavanja sindikata“, uključujući zatvaranje prodavnica koje su se učlanile.

Vorkers United je napomenuo da je Starbucks nedavno zatvorio prvu radnju koja je ujedinila sindikat u Sijetlu, rodnom gradu kompanije. Starbaks je saopštio da je prodavnica zatvorena iz bezbednosnih razloga.

Starbaks i sindikat započeli su pregovore o ugovorima u oko 50 prodavnica, ali sporazumi nisu postignuti.

Proces je bio sporan. Prema Nacionalnom odboru za radne odnose, Vorkers United je od kraja prošle godine podneo najmanje 446 tužbi za nepoštenu radnu praksu protiv Starbaksa, uključujući da je kompanija otpustila organizatore rada i odbila da se cenjka. Kompanija je, u međuvremenu, podnela 47 tužbi protiv sindikata, među kojima su i optužbe da je prkosio pravilima pregovaranja kada je snimao sednice i postavljao snimke na internet.

Čini se da do sada radni sporovi nisu umanjili prodaju Starbucksa. Starbaks je u novembru saopštio da je njegov prihod porastao 3% na rekordnih 8,41 milijardu dolara u periodu jul-septembar.