Ministarka finansija SAD posetiće podsaharsku Afriku

Ministarka finansija SAD posetiće podsaharsku Afriku

VAŠINGTON – Sekretarka finansija Dženet Jelen otputovaće u januaru u Južnu Afriku, Zambiju i Senegal, saopštila je u petak njena kancelarija, što će biti prva u nizu zvaničnih poseta Bajdenove administracije podsaharskoj Africi sledeće godine, prenosi AP.

Drugi najveći svetski kontinent je od ključnog značaja za globalnu ekonomiju zbog brzo rastuće populacije i značajnih prirodnih resursa. Produbljivanje kineskog ekonomskog učvršćivanja u afričkim zemljama, nadmašujući SAD u trgovini sa Afrikom i postaje jedan od najvećih svetskih kreditora, takođe je motiv za SAD da prodube veze sa afričkim državama.

Predsednik Džo Bajden najavio je u četvrtak tokom samita SAD sa afričkim liderima da planira da otputuje u region sledeće godine, kao i potpredsednica Kamala Haris, prva dama Džil Bajden i brojni sekretari kabineta.

Jelen, koja će posetiti Afriku od 17. do 28. januara, opširno je javno govorila o kineskim praksama finansiranja na kontinentu, nazivajući ih „ekonomskim praksama koje su nam svima bile u nepovoljnom položaju“.

Zambija, na primer, ponovo pregovara o svom dugu od skoro 6 milijardi dolara sa Kinom, svojim najvećim kreditorom. Tokom sastanka iza zatvorenih vrata sa predsednikom Zambije Hakaindeom Hičilemom na Samitu afričkih lidera u četvrtak, Jelen je rekla da su razgovarali o „potrebi da se pozabave održivošću duga i imperativu da se zaključi tretman duga Zambiji“.

Ministarstvo finansija je saopštilo da će Jelen takođe razgovarati o efektima prelivanja ruske invazije na Ukrajinu na snabdevanje hranom Afrike. Ostale teme će uključivati kako SAD rade sa afričkim liderima na promovisanju energetske tranzicije koja utiče na uticaje klimatskih promena u Africi i kako se pripremiti za buduće pandemije kroz Fond za pandemiju objavljen u junu.

Na samitu ove nedelje, Bajden je najavio planove da potroši 2 milijarde dolara za jačanje bezbednosti hrane na kontinentu.