Dve gljive rade zajedno da istrebe smokve

Dve gljive rade zajedno da istrebe smokve

U mnogim zemljama broj stabala smokava je u opadanju. Iako postoje brojna objašnjenja, jedan od ključnih problema je bolest uvenuća smokava. Priznati uzročnik ove bolesti je gljivica, Ceratocistis ficicola, koju prenosi buba ambrozija, Euvallacea interjectus.

Sada je grupa sa Univerziteta Nagoja u centralnom Japanu identifikovala još jednu gljivu, Fusarium kuroshium, koja je sama po sebi bezopasna, ali pustoši stabla smokava kada se nađe zajedno sa C. ficicola.

Zajedno sa poznatim agensima, kao što je C. ficicola, veruje se da su mnoge druge gljive važne u bolesti uvenuća smokava. To uključuje F. kuroshium, dobro poznati infektivni agens drveća smokve i avokada. Pošto se ove gljive često nalaze na glavama, uključujući i poseban organ za skladištenje gljiva, divljih i odgajanih odraslih ženki E. interjectus, dugo se sumnjalo da su one odgovorne za širenje bolesti.

Da bi utvrdili da li su gljive povezane sa oštećenjem stabala smokava, dr Zi-Ru Jiang i vanredni profesor Hisaši Kajimura sa Visoke škole biopoljoprivrednih nauka Univerziteta Nagoja, u partnerstvu sa Tehnološkim institutom prefekture Hirošima Univerziteta Kobe, i Institut za istraživanje šumarstva i šumskih proizvoda, inokulisali su mladice smokava raznim kombinacijama gljiva sakupljenih iz E. interjectus.

Kao kontrolu, uključili su i Neocosmospora metavorans, koji se nalazi u širokom spektru biljnih domaćina, uključujući avokado i kafu Robusta. Neke mladice su dobile samo jednu od tri gljive, a jedna grupa je dobila kombinaciju F. kuroshium i C. ficicola.

Očekivano, mladice zaražene C. ficicola su uvele, dok druge dve grupe zaražene samo N. metavorans ili samo F. kuroshium nisu, što sugeriše da ove dve gljive nisu štetne za stabla smokve. Međutim, u kombinovanoj grupi, mladice su uvele manje od dve nedelje nakon infekcije i imale su veću površinu mrtvog drveta. Čini se da su F. kuroshium i C. ficicola radile zajedno na simbiotski način koji je ubrzao uvenuće mladica.

„Kombinacija bube ambrozije i njenih gljiva može dovesti do simptoma bolesti venuća smokava u slučaju masovnih napada buba i smanjene otpornosti stabala domaćina. Stoga, razumevanje odnosa između C. ficicola i njenih simbionta može biti korisno u razvoju odgovarajuće strategije kontrole bolesti“, objašnjava Kajimura.

„Ova studija sugeriše da simbiotske gljive ne ubijaju smokve same, već da su sinergijski efekti vođeni njihovim koegzistencijama sa pratećim gljivama i da imaju štetniji efekat na stabla smokve nego same gljive pratilice. Ova činjenica dovodi do dodatnih cilja za kontrolu i pruža važne naznake za poboljšanje integrisanih metoda upravljanja štetočinama u budućnosti.“

Više informacija: Zi-Ru Jiang i saradnici, Uloga mikangijskih gljiva povezanih sa bubama ambrozije (Euvallacea interjectus) u bolesti smokve Vilt: Dvostruka inokulacija Fusarium kuroshium i Ceratocistis ficicola može dovesti mladice smokve do ranog razvoja simptoma (Mikroorganizmi). DOI: 10.3390/mikroorganizmi10101912