Kremlj: Patriotski sistemi SAD u Ukrajini legitimna meta

Kremlj: Patriotski sistemi SAD u Ukrajini legitimna meta

Kremlj je u sredu saopštio da će američki sistemi protivraketne odbrane „Patriot” biti legitimna meta ruskih udara na Ukrajinu, ukoliko Sjedinjene Države ovlaste da budu isporučene za podršku Kijevu, prenosi Rojters.

Vašington finalizuje planove za slanje raketnog odbrambenog sistema Patriot u Ukrajinu, odluka koja bi mogla da bude objavljena već ove nedelje, izjavila su u utorak tri američka zvaničnika Rojtersu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Patrioti „definitivno“ biti meta Rusije, ali da neće komentarisati nepotvrđene medijske izveštaje.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane SAD, uključujući protiv aviona, krstarećih projektila i balističkih projektila. Obično uključuje lansere zajedno sa radarom i drugim vozilima za podršku.

Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je da je predloženi transfer provokativan i da može dovesti do nepredvidivih posledica.

„Čak i bez obezbeđivanja Patriota, Sjedinjene Države sve dublje ulaze u sukob u postsovjetskoj republici“, napisala je misija na svom Telegram kanalu.

„SAD su odgovorne za produžavanje i eskalaciju ukrajinskog sukoba.

Pentagon kaže da je nedavni nalet Rusije u raketnim udarima u Ukrajini delimično osmišljen da iscrpi zalihe Kijeva protivvazdušne odbrane kako bi mogao da dominira nebom iznad zemlje. Iz tog razloga, Sjedinjene Države i njihovi saveznici isporučuju Kijevu više protivvazdušne odbrane.

Za Sjedinjene Države, ovo uključuje NASAMS sisteme protivvazdušne odbrane za koje Pentagon kaže da su besprekorno presreli ruske rakete u Ukrajini. Vašington je od početka sukoba Ukrajini do sada obezbedio 19,3 milijarde dolara vojne pomoći.