Zimska oluja zahvatila sever i centralni deo SAD snegom, izazvala tornada na jugu

Zimska oluja zahvatila sever i centralni deo SAD snegom, izazvala tornada na jugu

Velika zimska oluja pogodila je u utorak srce Sjedinjenih Država, donevši jak sneg i ledenu kišu u severne ravnice i izazvavši oluje sa grmljavinom i razorna tornada na jugu.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o tornadu u delovima Luizijane, Oklahome i Teksasa i saopštila da su posmatrači potvrdili da je došlo do tvistera u blizini Grejpvajna u Teksasu i zapadno od Šrvporta u Luizijani.

Tornado koji je pao u blizini Grejpvajna oštetio je nekoliko zgrada i izazvao saobraćajne nesreće u okruzima Vajz, Parker i Džek, preneo je Fort Vort Star-Telegram. Nije bilo neposrednih izveštaja o smrtnim slučajevima ili povređenima.

„Vi ste u životno opasnoj situaciji. Leteći ostaci mogu biti smrtonosni za one koji su uhvaćeni bez skloništa. Mobilne kućice će biti uništene. Vjerovatna je značajna šteta na kućama, preduzećima i vozilima i moguće je potpuno uništenje“, navodi Nacionalna meteorološka služba ( NVS) navodi se u upozorenju izdatom u 15.45 časova. centralno vreme.

Oluja je okrivljena za otkazivanje više od 70 letova i kašnjenje skoro 800 drugih letova od utorka popodne, objavio je Flightavare.com na svojoj mapi Miseri Map.

„Ovaj olujni sistem će nastaviti da stvara brojne, rasprostranjene i uticajne vremenske opasnosti od Stenovitih planina do istočne obale“, navodi se u prognozi službe.

Uslovi slični mećavi naveli su školske okruge da otkažu nastavu širom Dakotasa, Kolorada i Nebraske. Neka mesta u oblasti sa četiri države očekivali su sneg od dve stope (61 cm) i vetar od 60 milja na sat (97 km/h) tokom naredna dva dana, saopštio je NVS.

Nagomilavanje snega i leda primoralo je da se mnogi autoputevi i putevi zatvore, rekli su zvaničnici transporta, pozivajući stanovnike da ostanu kod kuće.

„Budite svesni uslova koji se brzo menjaju. Smanjite brzinu i vozite u skladu sa uslovima“, navelo je Ministarstvo saobraćaja Severne Dakote na Tviteru.

Prognostičari su upozorili da bi temperature mogle pasti i do minus 20 Farenhajta (minus 29 stepeni Celzijusa) širom regiona, što je nivo koji uzrokuje promrzline na izloženoj koži u roku od 30 minuta.

Zimska mešavina padavina proširiće se sa Gornjih Velikih jezera u utorak na severoistok u sredu kasno, donoseći sa sobom mogućnost čak 8 inča (20 cm) snega na nekim mestima.