Ogroman razvoj starijih čipova u Kini izaziva zabrinutost SAD

Ogroman razvoj starijih čipova u Kini izaziva zabrinutost SAD

Najveći kineski proizvođač čipova SMIC pojačava proizvodnju decenije stare tehnologije čipova, ključnog za lance snabdevanja mnogih industrija, aktivirajući alarm u Sjedinjenih Država i podstakao neke zakonodavce da pokušaju da ih zaustave, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države i savezničke nacije mogle bi dodatno da pojačaju ograničenja ako Kina najavi paket podrške od triliona juana (144 milijarde dolara) za svoju industriju čipova, kako je Rojters ekskluzivno izvestio u utorak, rekao je ekonomista čipova kompanije TechInsights Dan Hutcheson.

Počevši od Trampove administracije, Sjedinjene Države su stezale obruč oko kineskih visokotehnoloških ambicija. Odsekao je najveću svetsku telekomunikacionu firmu Huavei Technologies sa tržišta i tehnologija SAD, kao i prekinuo dovod vazduha za kinesku naprednu proizvodnju čipova kroz niz pravila ove godine.

Kina, koja je 2020. imala 9% globalnog tržišta čipova, ima evidenciju da dominira ključnim tehnologijama tako što je preplavila tržište jeftinijim proizvodima i zbrisala globalnu konkurenciju, kažu posmatrači Kine.

Oni su to uradili sa solarnim panelima i 5G telekom opremom, a mogli su to da urade i sa starijim tehnološkim čipovima, rekao je Met Potinger, bivši zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država tokom Trampove administracije koji je proučavao politiku čipova na Huverovom institutu.

„To bi dalo Pekingu moć prinude nad svakom zemljom i industrijom – vojnom ili civilnom – koje zavise od 28 nanometarskih čipova, a to je veliki, veliki deo univerzuma čipova,“ rekao je on.

„28 nanometara“ se odnosi na tehnologiju čipa koja se komercijalno koristi od 2011. Još uvek se široko koristi u automobilskoj industriji, oružju i eksplozivnoj kategoriji gadžeta za internet stvari, rekao je Hačeson.

Hutcheson, koji prati kapacitet proizvodnje čipova četiri decenije, rekao je da je zabrinutost da bi Semiconductor Manufacturing International Corp (0981.HK) i drugi proizvođači čipova u Kini mogli da koriste vladine subvencije za prodaju čipova po niskoj ceni. A mogući novi krug finansijske podrške iz Pekinga bi još više povećao proizvodnju čipova.

„Kinezi bi jednostavno mogli da preplave tržište ovim tehnologijama“, rekao je on. „Normalne kompanije ne mogu da se takmiče, jer ne mogu da zarade na tim nivoima.

Ta zabrinutost je naterala neke zakonodavce da koriste zakone za određivanje budžeta za odbranu da zadrže SMIC.

Iako je ta mera slabija od onoga što je prvobitno predloženo, očekuje se da će ove nedelje američki senatori usvojiti godišnji zakon o nacionalnoj odbrani iz 2023. koji uključuje deo koji zabranjuje američkoj vladi da koristi čipove kompanije SMIC i dva druga kineska proizvođača memorijskih čipova. Nije jasno kakav će uticaj ograničenje, koje počinje pet godina nakon što postane zakon, imati na SMIC.

Osnovan 2000. godine uz podršku Pekinga, SMIC se dugo borio da se probije u redove vodećih svetskih proizvođača čipova.

Ali to je gigant u starijoj tehnologiji, uključujući čipove koji regulišu tokove snage u elektronici. A njen prihod je bio blizu 2 milijarde dolara u trećem kvartalu ove godine, što je otprilike duplo više u odnosu na isti period prošle godine zbog globalnog nedostatka čipova.

S obzirom na to da američke kontrole izvoza onemogućavaju proizvodnju naprednih čipova, SMIC udvostručuje čipove zrele tehnologije i najavio je četiri nova postrojenja, ili fabrike, od 2020. godine. Kada se oni pojave na mreži, to bi više nego utrostručilo proizvodnju kompanije, procenjuje Samjuel Vang , Gartner čip analitičar. Rekao je da postoji ogroman porast novih fabrika čipova širom Kine.

„Sve će ovo početi da ima uticaja od početka 2024. i biće u punoj meri do 2027. godine“, rekao je Vang, dodajući da će povećanje ponude čipova uticati na smanjenje cena čipova.

Važnost starije tehnologije čipova udarila je industriji u lice 2021. jer je nedostatak tih čipova sprečio proizvodnju miliona automobila i potrošačke elektronike.

Mark Li, analitičar čipova Bernstein Research-a u Aziji, rekao je da kompanija postaje veliki konkurent tajvanskoj UMC Microelectronics Corp (6615.T) i GlobalFoundries Inc (GFS.O) sa sedištem u SAD.

„SMIC je bio mnogo spremniji da doda kapacitet od drugih fabrika na nižem nivou, a posebno u ovom nedostatku koji smo videli u poslednje dve godine“, kaže on. „To sada nije problem… ali ko zna, možda će za nekoliko godina doći do još jednog nedostatka i kapacitet će biti veliki problem.