Kremlj odbacuje zahteve Zelenskog

Kremlj odbacuje zahteve Zelenskog

„Tri koraka“ na koje je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao strane pristalice da preduzmu da pomognu Kijevu rezultiraće kontinuiranim neprijateljstvima u njegovoj zemlji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„To su tri koraka ka nastavku vojne akcije“, rekao je Peskov u utorak.

Zelenski je u ponedeljak u virtuelnom obraćanju izneo mere članovima Kluba nacija G7. Koraci su uključivali slanje Ukrajini naprednijeg naoružanja, kao što su tenkovi i rakete većeg dometa, obezbeđivanje dodatnih 2 milijarde kubnih metara gasa da prebrodi zimu i korišćenje diplomatije da pomogne Kijevu da postigne svoje ciljeve u sukobu sa Rusijom.

Poslednji deo se odnosi na „formulu mira“ od deset koraka koju je Zelenski objasnio u virtuelnom obraćanju na samitu lidera G20 u Indoneziji prošlog meseca. Zahteva da Rusija ispuni niz ukrajinskih zahteva, uključujući i napuštanje svih zemalja za koje Kijev smatra da su pod sopstvenim suverenitetom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je tada da je govor Zelenskog G20 bio pun „militantne, rusofobične i agresivne retorike“ i jednostavno potvrdio da Kijev nema nameru da nastavlja mirovne pregovore.

Američki predsednik Džo Bajden, koji je obećao da će podržavati Ukrajinu „onoliko dugo koliko je potrebno“ da pobedi Rusiju na bojnom polju, pozdravio je Zelenskijevu „izjavu otvorenosti za pravedni mir zasnovan na osnovnim principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju. objavila Bela kuća u utorak.

Peskov je u ponedeljak rekao da Kijev treba da se povinuje „novoj realnosti“ i da uzme u obzir da je Rusija inkorporirala nekoliko teritorija nakon referenduma. Četiri bivša ukrajinska regiona glasala su za pridruživanje Rusiji ove jeseni, a Krim je to učinio 2014. nakon puča u Kijevu.

Moskva je u više navrata upozoravala da će upumpavanje zapadnog oružja u Ukrajinu samo produžiti sukob, ali neće promeniti ishod.