G7 uspostavlja platformu za koordinaciju pomoći Ukrajini

G7 uspostavlja platformu za koordinaciju pomoći Ukrajini

VAŠINGTON – Grupa sedam bogatih nacija saopštila je u ponedeljak da će uspostaviti platformu sa više agencija za koordinaciju pomoći Ukrajini i podršku njenoj popravci, oporavku i rekonstrukciji, sa visokim predstavnicima koji će se sastati što je pre moguće u januaru, piše Rojters.

Lideri G7 u zajedničkom saopštenju izdatom nakon virtuelnog sastanka rekli su da će raditi sa Ukrajinom, međunarodnim partnerima i međunarodnim finansijskim organizacijama na uspostavljanju nove platforme za koordinaciju donatora.

„Kroz ovu platformu, koordiniraćemo postojeće mehanizme za pružanje tekuće kratkoročne i dugoročne podrške…, koordinisati dalje međunarodno finansiranje i ekspertizu i podsticati reformski program Ukrajine, kao i rast predvođen privatnim sektorom“, rekli su oni.

Lideri G7 rekli su da će uspostaviti sekretarijat za platformu i da će svaka zemlja članica imenovati višeg predstavnika vlade koji će nadgledati kreiranje platforme i napore u koordinaciji.

„Čvrsto podržavamo napore da se obezbedi trenutna finansijska stabilnost Ukrajine i njen oporavak i rekonstrukcija ka održivoj, prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti, u skladu sa njenim evropskim putem“, navodi se u saopštenju.

Napor će se zasnivati na konferenciji o oporavku održanoj u Berlinu u oktobru i odvojenom događaju u Londonu u junu. Međunarodni donatori treba da se ponovo sastanu u utorak u Parizu.

Lideri G7 su takođe obećali da će pomoći Ukrajini da ispuni potrebe za pripravnošću za zimu i podržati otpornost civila, i obećali da će nastaviti da prikupljaju međunarodnu podršku za hitne kratkoročne potrebe Ukrajine za finansiranjem.

Rekli su da će zamoliti ministre finansija G7 da se uskoro sastanu kako bi razgovarali o zajedničkom pristupu za koordiniranu budžetsku podršku 2023. godine, pri čemu će Međunarodni monetarni fond (MMF) igrati centralnu ulogu.

Generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva rekla je na konferenciji Rojters NEKST 1. decembra da je od ključne važnosti da se „učita“ pomoć Ukrajini uoči oštrih zimskih meseci, s obzirom na tekuće napade Rusije na infrastrukturu Ukrajine.

MMF je obezbedio 2,7 milijardi dolara za hitno finansiranje Ukrajini i nedavno je dogovorio program nadzora odbora sa Ukrajinom koji bi trebalo da otvori put za veći program finansiranja.

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas rekao je na istoj konferenciji da je Svetska banka isplatila 18 milijardi dolara Ukrajini, od čega veliki deo dolazi iz Sjedinjenih Država i Evrope.

Ali zemlji će trebati 3 do 5 milijardi dolara mesečno budžetske pomoći da bi održala svoju vladu, procenjuje MMF. To je do milijardu dolara mesečno više nego što je bilo predviđeno u oktobru.