Pfizer: 10 do 15 milijardi dolara prihoda od mRNA vakcina do 2030

Pfizer: 10 do 15 milijardi dolara prihoda od mRNA vakcina do 2030

Kompanija Pfizer Inc saopštila je u ponedeljak da bi godišnji prihod od svog portfelja vakcina protiv mRNA mogao da dostigne 10 do 15 milijardi dolara do 2030. godine, ublažavajući strahove od oštrog udara na njenu gornju liniju usled očekivanog pada potražnje za vakcinom protiv COVID-a i isteka patenta, prenosi Rojters.

Akcije kompanije sa sedištem u Njujorku porasle su za skoro 2% na 52,59 dolara tokom popodnevne trgovine i pomogle su da se američki berzanski indeksi povećaju.

Očekuje se da će prihod kompanije ove godine premašiti 100 milijardi dolara – više nego udvostručiti nivo pre pandemije – uz pomoć velike potražnje za vakcinom protiv COVID-19 i oralnim tretmanom Paklovid.

U novembru, Pfizer je povećao svoju prognozu prodaje vakcine protiv COVID-19 za 2022. za 2 milijarde dolara na 34 milijarde dolara.

Međutim, očekuje se da će prodaja vezana za COVID-19 naglo pasti u narednih nekoliko godina, a Pfizer se takođe suočava sa gubitkom patentne zaštite za neke lekove koji se dobro prodaju nakon 2025. godine, kao što su Ibrance za lečenje raka i lek za artritis Kseljanz.

Pfizer očekuje da će izgubiti 17 milijardi dolara godišnje prodaje između 2025. i 2030. zbog isteka patenta, rekla je glavna komercijalna direktorka Angela Hvang u prezentaciji za investitore, gde je kompanija dala očekivanja prihoda za svoje lekove i vakcine.

Kompanija je uložila velika sredstva u svoj mRNA cevovod i rekla je da proizvodni kapacitet za Comirnati, njenu vakcinu protiv COVID-19 razvijenu sa nemačkim partnerom BioNTech SE, ostavlja je u jedinstvenom položaju za isporuku drugih snimaka mRNA na globalnom nivou.

Analitičari očekuju da će prihodi od vakcina protiv COVID-19 naglo pasti počevši od 2023. i da će prodaja Pfizerovog Comirnatija biti oko 6,7 milijardi dolara u 2027., navodi Refinitiv.

Pfizer nije pružio analizu očekivanja prodaje od različite mRNA vakcine, ali je rekao da bi prodaja kandidata za vakcinu protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), koja će biti lansirana 2023. godine, mogla da dostigne vrhunac 2027. i dostiže više od 2 milijarde dolara.