Libijac optužen za bombaški napad pojavio se pred američkom sudom

Libijac optužen za bombaški napad pojavio se pred američkom sudom

VAŠINGTON – Više od tri decenije nakon što je bomba oborila Pan Am let 103 iznad Lokerbija u Škotskoj, ubivši sve u avionu, bivši libijski obaveštajni zvaničnik optužen da je napravio bombu pojavio se u ponedeljak pred saveznim sudom, optužen za akt međunarodnog terorizma, prenosi AP.

Izručenje Abu Agile Mohameda Mas’uda Kheira Al-Marimija bila je prekretnica u višedecenijskoj istrazi napada u kojem je poginulo 259 ljudi u avionu i 11 na zemlji.

„Iako su prošle skoro 34 godine od postupaka optuženog, bezbroj porodica se nikada nije u potpunosti oporavilo“, rekao je pomoćnik američkog tužioca Erik Kenerson tokom sudskog postupka kojem su prisustvovali rođaci žrtava.

Ministarstvo pravde saopštilo je u nedelju da je Masud priveden u američki pritvor, dve godine nakon što je otkriveno da ga je optužilo u vezi sa eksplozijom. Dva druga libijska obavještajna zvaničnika optužena su u SAD za njihovu navodnu umiješanost u napad, ali je Mas’ud bio prvi optuženi koji se pojavio u američkoj sudnici radi krivičnog gonjenja.

Let Pan Am-a za Njujork eksplodirao je iznad Lokerbija manje od sat vremena nakon poletanja iz Londona 21. decembra 1988. Poginuli su građani iz 21 zemlje. Među 190 Amerikanaca u avionu bilo je 35 studenata Univerziteta u Sirakuzi koji su leteli kući za Božić nakon semestra u inostranstvu.

Bombardovanje je razotkrilo pretnju međunarodnog terorizma više od decenije pre napada 11. septembra 2001. godine. To je dovelo do globalnih istraga i kažnjavanja sankcija, dok je podsticalo zahteve za odgovornošću od žrtava ubijenih.

Nekoliko žrtava opisalo je kao nadrealno vest da je Mas’ud konačno u američkom pritvoru.

„Bio je to priličan trenutak“, rekla je Kara Moneti Vajpc, sestra žrtve Rika Monetija, studenta Univerziteta u Sirakuzi i predsednice Victims of Pan Am Flight 103. „Bilo je neverovatno da se to zaista dešavalo posle svih ovih godina, i posebno posle poslednje dve godine.”

Ispred zgrade suda u ponedeljak, Pol Hadson je nosio fotografiju svoje ćerke Meline, 16-godišnje studentkinje koja se vraćala za božićne praznike sa programa razmene u Engleskoj. On se prisetio kako su, posle nesreće, njene stvari bile razbacane po okolini Lokerbija. Porodici su joj vraćeni pasoš i sveska.

„A sveska je na koricama imala citat „Niko ne umire osim ako nije zaboravljen“, i ja sam pokušao da živim po tome“, rekao je on. Sećanja na njegovu ćerku su „svakodnevna stvar“ i „u ovo doba godine sve jače“.

Bradati i ćelavi Mas’ud je nosio zelenu zatvorsku uniformu i zastajkivanim hodom prišao stolu odbrane. Povremeno je govorio preko prevodioca, a savezni branioci koji su ga zastupali na ročištu rekli su da želi da ga zastupaju njegovi advokati.

U jednom trenutku, dok se raspravljalo o optužbama, Masud je rekao na arapskom: „Ne mogu da pričam dok ne vidim svog advokata.

Ročište za određivanje pritvora zakazano je za kasnije tokom meseca.

Najava optužbi protiv Mas’uda 21. decembra 2020. usledila je na 32. godišnjicu bombardovanja i u poslednjim danima mandata tadašnjeg državnog tužioca Vilijama Bara. U vreme objave, Masud je bio u libijskom pritvoru. Krivična prijava je bila svojevrsna karijera za Barra, koji je u svom prvom mandatu kao generalni tužilac početkom 1990-ih najavio krivične prijave protiv još dvojice libijskih obavještajnih službenika.

Libijska vlada se prvobitno protivila predaji te dvojice muškaraca, Abdela Baseta Ali al-Megrahija i Lamena Kalife Fhimaha, pre nego što ih je na kraju predala na krivično gonjenje pred većem škotskih sudija koje je zasedalo u Holandiji u okviru posebnog aranžmana.

U Mas’udovom slučaju, optužnica Ministarstva pravde koja je trebalo da bude otpečaćena uključuje tri optužbe vezane za eksploziju, uključujući uništavanje aviona, što je rezultiralo smrću. Tužioci su rekli da neće izdržavati smrtnu kaznu jer se bombaški napad dogodio prije nego što je za konkretne optužbe sa kojima se on suočava mogla biti izrečena smrtna kazna.

Ministarstvo pravde, koje nije otkrilo kako je Mas’ud priveden u SAD, saopštilo je da se Mas’ud suočava sa dve krivične tačke u vezi sa eksplozijom.

Razdirena građanskim ratom od 2011. godine, Libija je podeljena između rivalskih vlada na istoku i zapadu, od kojih svaka podržava međunarodni pokrovitelji i naoružane milicije na terenu. Grupe milicija stekle su veliko bogatstvo i moć od kidnapovanja i svoje umešanosti u unosnu trgovinu ljudima u Libiji

Do pomaka u istrazi došlo je kada su američki zvaničnici 2017. godine dobili kopiju intervjua koji je Masud, dugogodišnji stručnjak za eksplozive za libijsku obavještajnu službu, dao libijskim organima za provođenje zakona 2012. nakon što je priveden nakon pada vlade. lidera zemlje, pukovnika Moamera Gadafija.

U tom intervjuu, rekli su američki zvaničnici, Masud je priznao da je napravio bombu u napadu na Pan Am i da je radio sa još dvojicom zaverenika na izvođenju napada. On je takođe rekao da je operaciju naredila libijska obaveštajna služba i da se Gadafi zahvalio njemu i ostalim članovima tima nakon napada, navodi se u izjavi FBI-ja koja je podneta u slučaju.

U toj izjavi se navodi da je Masud rekao libijskim organima za sprovođenje zakona da je odleteo na Maltu da se sastane sa Al-Megrahijem i Fhimahom. On je Fhimahu dao kofer srednje veličine Samsonite sa bombom, nakon što je već dobio instrukcije da podesi tajmer tako da bi uređaj eksplodirao tačno 11 sati kasnije, navodi se u dokumentu. Potom je odleteo u Tripoli, saopštio je FBI.

Al-Megrahi je osuđen u Holandiji, dok je Fhimah oslobođen svih optužbi. Al-Megrahi je dobio doživotnu kaznu zatvora, ali su ga škotske vlasti oslobodile iz humanitarnih razloga 2009. nakon što mu je dijagnostikovan rak prostate. Umro je u Tripoliju, i dalje protestujući zbog svoje nevinosti.