Goldman Sachs prestaje da daje neobezbeđene potrošačke kredite

Goldman Sachs prestaje da daje neobezbeđene potrošačke kredite

NjUJORK – Goldman Sachs Group Inc planira da prestane da daje neobezbeđene potrošačke kredite, rekao je Rojtersu u ponedeljak izvor upoznat sa tim potezom, što je još jedan znak da se banka povlači iz svog potrošačkog poslovanja, prenosi Rojters.

Taj potez je usledio nakon što je Goldman u oktobru signalizirao da smanjuje svoje ambicije za Marcus, potrošačku jedinicu koja pravi gubitke. Markus je premešten u rukovodstvo banke za upravljanje bogatstvom kao deo reorganizacije glavnih poslovnih jedinica kompanije.

Prelazak na neobezbeđene kredite, koji je Blumberg prvi izvestio u ponedeljak, objavljen je zajedno sa vestima da banka planira da otpusti još najmanje nekoliko stotina radnih mesta, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Portparol Goldman Saksa je odbio da komentariše.

Kompanija bi mogla da smanji broj zaposlenih ako poslovno okruženje postane teže, rekao je glavni izvršni direktor Dejvid Solomon u intervjuu za Blumberg TV prošle nedelje.

Kompanija je u septembru otpustila oko 500 radnih mesta, što je rani signal Volstritu da se ekonomski uslovi pogoršavaju.

Goldman je lansirao Marcus 2016. godine kao onlajn platformu koja nudi lične zajmove i štedne račune fizičkim licima. Dok je Marcus lansiran da bi pridobio kupce na masovnom tržištu, imao je muke da pridobije snagu ili uvede tekući račun.

Posao je privukao 110 milijardi dolara depozita, dao oko 19 milijardi dolara kredita i imao više od 15 miliona aktivnih klijenata, prema zaradi kompanije u trećem kvartalu. Račun za štednju na mreži nudi kamatu od 3%, prema Markusovoj veb stranici.

Goldman će takođe prekinuti beta testiranje svog tekućeg računa među zaposlenima, rekao je izvor. Ali štedni račun će nastaviti da postoji jer je važan izvor finansiranja za firmu, dodao je izvor.