Više od 11.000 dece ubijeno ili ranjeno u Jemenu od 2015

Više od 11.000 dece ubijeno ili ranjeno u Jemenu od 2015

Više od 11.000 dece je ubijeno ili ranjeno u sukobu u Jemenu od 2015. godine, saopštio je u ponedeljak Dečiji fond za hitne slučajeve (UNICEF), nedelju dana nakon što je pokrenuo višemilionsku akciju globalnog finansiranja, preneo je Rojters.

Jemenska vlada koju podržava Saudijska Arabija i Huti koji su povezani sa Iranom eskaliraju ekonomski rat usred odugovlačenja napora koje predvode UN za novo primirje otkako je raniji pakt istekao 2. oktobra, što je dovelo do još većeg humanitarnog bola.

„Hitna obnova primirja bila bi pozitivan prvi korak koji bi omogućio kritičan humanitarni pristup“, rekla je izvršna direktorka Ketrin Rasel pošto je UNICEF izvestio o preko 11.000 ubijenih ili povređenih dečaka i devojčica od 2015.

Agencija je, međutim, istakla da je ovaj broj verovatno „daleko veći“, jer su to samo smrtni slučajevi potvrđeni od strane UN.

Iako su zaraćene strane u aprilu pristale na primirje širom zemlje, UNICEF je saopštio da su 164 osobe ubijene ili povređene od nagaznih mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava između jula i septembra, među kojima je najmanje 74 dece.

UNICEF je prošle nedelje pokrenuo apel Humanitarne akcije za decu (HAC) vredan 10,3 milijarde dolara za 2023. za pomoć deci pogođenoj sukobima i katastrofama širom sveta.

Cilj mu je da prikupi skoro 484,5 miliona dolara tokom godine za Jemen, gde je oko tri četvrtine stanovništva potrebna pomoć i zaštita.

„Hiljade dece je izgubilo živote, stotine hiljada drugih je u opasnosti od smrti od bolesti koje se može sprečiti ili od gladi“, rekao je Rasel.

UNICEF procenjuje da skoro 540.000 dece mlađe od pet godina pati od teške akutne neuhranjenosti u Jemenu.

Napominje da više od 17,8 miliona Jemenaca takođe nema pristup bezbednoj vodi, sanitarnim i higijenskim uslugama, jer je samo polovina zdravstvenih ustanova u zemlji funkcionalna. Ovo ostavlja oko 10 miliona dece bez adekvatnog pristupa nezi, navodi se u saopštenju.

UN i partneri ranije ovog meseca apelovali su na rekordnih 51,5 milijardi dolara pomoći za 2023. godinu, što je povećanje od 25 odsto u odnosu na 2022. i više od pet puta više od iznosa traženog pre decenije.