Nova predsednica Perua obećava prevremene izbore

Nova predsednica Perua obećava prevremene izbore

LIMA – Nova predsednica Perua izjavila je rano u ponedeljak da će podneti predlog zakona Kongresu o pomeranju opštih izbora za dve godine, nakon što je svrgavanje njenog prethodnika izazvalo proteste u kojima je najmanje troje poginulo.

Predsednica Dina Boluarte položila je zakletvu prošle nedelje nakon što je bivšeg predsednika Pedra Kastilja razrešio Kongres i uhapsio zbog pokušaja da raspusti zakonodavnu vlast i spreči glasanje za opoziv protiv njega u danu visoke političke drame koja je uzburkala drugu svetsku naciju koja proizvodi bakar, preneo je Rojters.

„Odlučila sam da predstavim nacrt zakona za postizanje sporazuma sa Kongresom o pomeranju opštih izbora za april 2024. godine“, rekla je Boluarte (60) u govoru naciji. Izbori su ranije bili zakazani za 2026. godinu.

„Otadžbina doživljava teška vremena“, dodala je Boluarte.

Nova liderka, šesta predsednica Perua u poslednjih pet godina, rekla je da će predstaviti zakon u „narednim danima“ nakon što su dva tinejdžera ubijena u nedelju i najmanje još jedan u ponedeljak u južnoj oblasti Arekipa, tokom protesta koji zahtevaju da zemlja održati opšte izbore nakon Kastiljevog svrgavanja.

U rukom pisanom pismu objavljenom kasnije u ponedeljak na njegovoj stranici na Tviteru, Kastiljo je Boluarteovo obećanje o prevremenim izborima nazvao „prljavom igrom“ i ismevao je kao „uzurpatoricu“.

On je tvrdio da je ponižena žrtva otmice i pozvao na hitnu skupštinu da se prepiše ustav nacije.

Kastiljo je takođe najavio da neće podneti ostavku na mesto predsednika, iako su ga poslanici zakonito uklonili sa vlasti prošle srede samo nekoliko sati nakon što je pokušao da preuzme vlast.

Demonstranti, od kojih su mnogi pristalice Kastilja, danima su zahtevali u Peruu da održi nove izbore umesto da dozvoli Boluarteu da ostane na vlasti do 2026. godine, kada bi Kastiljev mandat istekao. Neki demonstranti su takođe pozvali da se Kongres zatvori i da Kastiljo bude pušten.

Protesti bi mogli biti dodatno podstaknuti najavom građanskih i domorodačkih grupa o neodređenom štrajku koji počinje u ponedeljak u Apurimaku, domu velikih rudnika kao što je projekat bakra Las Bambas, u vlasništvu kineske kompanije MMG Ltd.

Izvor u Las Bambasu, koji se godinama bori protiv blokada zajednice, rekao je da kompanija nema zvanični komentar, ali je potvrdio da je bilo više pretnji blokadama i „radikalizacije“ protesta protiv firme od strane lokalnih zajednica.

Bivši učitelj i seljak farmer, Kastiljo je privukao ogromnu podršku ruralnih i rudarskih oblasti koje su mu pomogle da ostvari tesnu pobedu prošle godine. Ali jedva nekoliko meseci nakon svoje administracije, levičarski lider je zaglibio u optužbama za korupciju i na kraju se suočio sa tri suđenja za opoziv.

Protesti u kojima su učestvovale stotine ili hiljade ljudi održavaju se od prošle nedelje u gradovima u unutrašnjosti Perua i prestonici Limi, koji su povremeno prelazili u nasilne.

U Apurimacu su vlasti naredile zatvaranje gradskog aerodroma nakon napada demonstranata tokom vikenda, saopštila je policija. Delovi glavnog autoputa duž peruanske obale ostali su blokirani u ponedeljak u južnim regionima Ike i Arekipe.

Lokalna jedinica LATAM Airlines-a saopštila je da je otkazala letove za i iz Arekipe nakon izveštaja da su demonstranti upali na pistu gradskog aerodroma. U Ici je prosvetna uprava obustavila nastavu od ponedeljka.

Jedna peruanska zajednica takođe je blokirala glavni autoput rudarskog koridora u blizini grada Kuska usred protesta, rekao je izvor blizak rudniku Las Bambas.

Boluarte je proglasila vanredno stanje u oblastima „visokog konflikta“, meru koja bi omogućila oružanim snagama da preuzmu veću kontrolu ako je potrebno.

„Dao sam uputstva da se kontrola unutrašnjeg poretka može uspostaviti na miran način, bez uticaja na osnovna prava ljudi“, rekao je Boluarte, koji je žalio zbog smrti.

Kastiljo, koji je u preliminarnom hapšenju od srede, istražuju tužioci za navodne zločine „pobune“ i zavere.