G7 će nastaviti da ispunjava hitne zahteve Ukrajine

G7 će nastaviti da ispunjava hitne zahteve Ukrajine

Zemlje G7 će nastaviti da ispunjavaju hitne zahteve Ukrajine za vojnom i odbrambenom opremom, piše u zajedničkoj izjavi lidera G7 posle virtuelnog samita 12. decembra, objavljenoj na sajtu nemačkog predsedništva Grupom.

„U cilju održivog posleratnog mirovnog rešenja, ostajemo spremni da zajedno sa Ukrajinom i zainteresovanim zemljama i institucijama postignemo dogovore o održivoj bezbednosti i drugim obavezama kako bismo pomogli Ukrajini da se odbrani, obezbedi svoju slobodnu i demokratsku budućnost i odvrati budućnost Rusije. agresiju u skladu sa svojim pravima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija (Povelja UN)“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da će zemlje G7 nastaviti da koordiniraju napore da ispune hitne potrebe Ukrajine za vojnom i odbrambenom opremom sa neposrednim fokusom na obezbeđivanju Ukrajini sistema i sposobnosti protivvazdušne odbrane.

Lideri G7 ponavljaju da je neodgovorna nuklearna retorika Rusije neprihvatljiva i da bi svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja bila suočena sa teškim posledicama.

Oni takođe oštro osuđuju kontinuiranu zaplenu i militarizaciju ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju od strane Rusije, otmicu i prijavljeno zlostavljanje ukrajinskog osoblja, kao i namernu destabilizaciju njenih operacija. G7 podržava napore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da uspostavi zonu bezbednosti i bezbednosti.

„Agresorski rat Rusije mora da se završi. Do danas nismo videli dokaze da je Rusija posvećena održivim mirovnim naporima. Rusija može odmah da okonča ovaj rat tako što će prekinuti napade na Ukrajinu i potpuno i bezuslovno povući svoje snage sa teritorije Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Lideri pozdravljaju i podržavaju inicijativu predsednika Zelenskog za pravičan mir.

Kao što je navedeno, G7 ostaje posvećena svojim koordinisanim sankcijama bez presedana kao odgovoru na ruski agresivni rat i obećava da će održati i intenzivirati ekonomski pritisak na Rusiju i one koji izbegavaju i podrivaju naše restriktivne mere.

Lideri ponovo potvrđuju svoju nameru da postepeno uklone sirovu naftu i naftne derivate ruskog porekla sa svojih domaćih tržišta i ponavljaju odluku da će ograničenje cena naftnih derivata ruskog porekla stupiti na snagu 5. februara 2023.

Kako je objavljeno, Pariz će 13. decembra biti domaćin međunarodne konferencije za podršku civilnoj otpornosti Ukrajine tokom zimskog perioda. Očekuje se da će učestvovati više od 45 zemalja i 20 međunarodnih organizacija.