Erdogan uputio upozorenje Grčkoj

Erdogan uputio upozorenje Grčkoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je u subotu da bi najnovije balističke rakete njegove zemlje mogle da stignu do Atine, pre nego što je ponovio zahtev Turske da Grčka prekine svoju navodnu militarizaciju ostrva u Egejskom moru.

„Sada smo počeli da pravimo sopstvene projektile“, rekao je Erdogan u govoru u nedelju. „Naravno, ova produkcija plaši Grke. Kada kažete „Tajfun“, Grci se uplaše i kažu „Pogodiće Atinu“. Pa, naravno da hoće.”

Turska je u oktobru testirala svoju balističku raketu „Tajfun“, koja je navodno lansirala projektil 561 kilometar duž svoje obale Crnog mora. Projektil kratkog dometa razvio je u tajnosti odbrambeni ugovarač Roketsan sa sedištem u Ankari, i navodno će biti sposoban da pogodi kopnene ili morske ciljeve u dometu od nešto manje od 1.000 kilometara (621 milju).

„Ako ne ostanete mirni, ako pokušate da kupite nešto [da biste se naoružali] … zemlja kao što je Turska neće biti posmatrač“, nastavio je on. „Mora da uradi nešto.“

Erdogan je pomenuo grčko prebacivanje američkih oklopnih vozila na egejska ostrva Samos i Lezbos, o čemu su turski državni mediji preneli u septembru. Dok Ankara tvrdi da je ova navodna militarizacija u suprotnosti sa nizom sporazuma s početka 20. veka, Atina tvrdi da ima pravo da stacionira neke trupe na ovim ostrvima.

Iako su Grčka i Turska saveznice u NATO-u, dve zemlje su istorijski rivali i imaju niz stalnih sporova. To uključuje svađe oko kontrole nekoliko ostrva u Egeju, svađe oko prava na bušenje u Sredozemnom moru i dugotrajni spor oko statusa Kipra.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis sastao se u oktobru sa delegacijom američkih poslanika, pozdravivši „izuzetno dobre“ odnose između Atine i Vašingtona tokom pregovora. Micotakis je takođe izjavio da Grčka neće „pristati na povredu njenog suvereniteta ili suverenih prava“ od strane Turske.