Petković: Pritvor za Dejana Pantića je pokušaj kriminalizacije Srba na Kosovu

Petković: Pritvor za Dejana Pantića je pokušaj kriminalizacije Srba na Kosovu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da određivanje pritvora od 30 dana bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću predstavlja „pokušaj kriminalizacije svih Srba“ na Kosovu.

Petković je u saopštenju za to optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji, kako je kazao, „nevinog čoveka drži u kazamatu samo zato što nosi srpsko ime i prezime“.

„Pantić je uhapšen i optužen za terorizam samo zato što živi u multietničkom naselju (u severnoj Mitrovici), a da ima bilo kakvih dokaza protiv njega Priština ih ne bi krila tri dana“, dodao je on.

Petković je naveo i da „to dovoljno pokazuje da protiv njega nema niti jednog jedinog dokaza“, već je, kako je rekao, Pantić „meta Kurtija koji samo želi da kriminalizuje Srbe“.

On je pitao kakva je to demokratija i vladavina prava, zašto Evropa ćuti, i „gde su borci za ljudska prava kada se jednom Srbinu propisuju kazne i tamnice i gaze osnovna ljudska prava“.

Petković smatra da je odredjivanje pritvora Pantiću „dokaz ispravnosti odluke Srba da se mirno i dostojanstveno bore za osnovna prava“, jer kako je dodao, „za njihove muke nema sluha u Prištini, ni u mnogim zapadnim centrima moći“.