Naučnici kažu da erupcija vulkana na Havajima nastavlja da jenjava

Naučnici kažu da erupcija vulkana na Havajima nastavlja da jenjava

Erupcija vulkana Mauna Loa na Havajskom Velikom ostrvu nastavlja da jenjava, rekli su naučnici u nedelju, potkrepljujući raniju izjavu da bi prva buktinja planine u skoro 40 godina mogla uskoro da se završi.

„Imamo dobre vesti za saopštavanje“, rekao je Ken Hon, naučnik zadužen za američki geološki zavod na Havajskoj vulkanskoj opservatoriji, tokom brifinga. „Erupcija je u ovom trenutku još uvek na izuzetno niskom nivou.

Hon je rekao da je erupcija u potpunosti sadržana u pepelnom konusu vulkana. USGS je rekao da je mala količina svetlosti ostala vidljiva noću kroz otvor u konusu, ali kanali ispod tog otvora „izgledaju kao da su isušeni od lave“.

Neaktivni front toka lave mogao bi da se kreće ka severu veoma sporo dok nastavlja da se taloži, navodi agencija.

Hon je rekao da se erupcija Mauna Loe čini da se smanjuje i da je obližnja Kilauea sada dostigla „potpunu pauzu“, sa svojim jezerom lave koji stagnira i prekriveno korom.

Mauna Loa je počela da izbacuje rastopljenu stenu 27. novembra nakon što je bila tiha 38 godina. Užareni spektakl privukao je posmatrače i uznemirio neke živce među ljudima koji su preživeli prošle erupcije.

Nedeljno ažuriranje usledilo je dan nakon što su naučnici snizili nivo upozorenja za vulkan sa upozorenja na sat i rekli da bi erupcija mogla biti u poslednjim danima.