EU je proširila sankcije Severnoj Koreji zbog razvoja balističkih projektila

EU je proširila sankcije Severnoj Koreji zbog razvoja balističkih projektila

EU je odlučila da uvede dodatne sankcije protiv 8 fizičkih i 4 pravna lica odgovornih za razvoj balističkih projektila od strane Severne Koreje ili uključenih u ovaj proces.

„U pozadini tekućeg razvoja balističkih projektila od strane Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) kršeći relevantne rezolucije Saveta bezbednosti UN, Savet je danas odlučio da na listu onih koji se bave razvojem balističkih projektila doda 8 fizičkih i 4 pravna lica. podležu restriktivnim merama EU“, navodi se u poruci.

Nova ograničenja ciljaju na one koji učestvuju ili pružaju podršku i sredstva za severnokorejske programe nuklearnog oružja i balističkih projektila.

EU je među organizacije protiv kojih su uvedene sankcije zbog učešća u akcijama koje krše rezolucije Saveta bezbednosti UN uvrstila dva tankera za naftu i dostavna plovila.

Pored toga, Ministarstvo raketne industrije DNRK uključeno je na listu zbog svoje uloge u obezbeđivanju finansiranja i komponenti za upotrebu u razvoju raketnih i nuklearnih tehnologija zabranjenih rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Restriktivne mere EU protiv DNRK sada se primenjuju protiv 73 fizička i 17 pravnih lica. To uključuje zamrzavanje imovine, zabrane putovanja u EU i zabrane davanja sredstava ili ekonomskih resursa pojedincima na listi.

Restriktivne mere EU protiv DNRK prvi put su uvedene u novembru 2006. Od tada, EU je stalno širila svoja autonomna ograničenja kao odgovor na aktivnosti Severne Koreje na razvoju balističkih projektila i nuklearnog oružja.

SAD su 2. decembra proširile listu sankcija Severnoj Koreji nakon raketnih testova.

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je u novembru da njegova zemlja teži da ima „najmoćniju“ nuklearnu silu. On je unapredio desetine vojnih lica koja su učestvovala u nedavnom lansiranju nove balističke rakete.