„Avatar“, „Top Gun“ i „Elvis“ su nominovani za Zlatni globus

„Avatar“, „Top Gun“ i „Elvis“ su nominovani za Zlatni globus

„Avatar: Put vode“, „Top Gun: Maverik“ i „Elvis“ nominovani su za najbolji dramski film na dodeli Zlatnog globusa sledećeg meseca, kada se ceremonija vraća na televiziju posle godinu dana. nakon skandala oko raznolikosti i etike.

„The Banshees of Inisherin“, nominovan za najbolju komediju ili muzički film, predvodio je sve filmove sa osam nominacija u ponedeljak od članova Holivudskog udruženja stranih novinara, grupe koja deli globuse i objavljuje nominacije.

Nastavci „Avatar“ i „Top Gun“ će se suočiti sa „Elvisom“, poluautobiografskim filmom Stivena Spilberga „Fabelmanovi“ i „Tarom“, pričom o manipulativnom dirigentu, za glavnu nagradu za najbolji dramski film.

„Bansi“, mračna komedija o čoveku koji pokušava da popravi prijateljstvo, takmičiće se sa „Sve svuda odjednom“, „Vavilon“, „Stakleni luk: misterija izvađenih noževa“ i „Trougao tuge“.

Globusi su poznati kao blistava ceremonija puna pića koja započinje holivudsku sezonu dodele nagrada i pomaže da se nominovani i pobednici pokrenu u potrazi za Oskarima.

Ali Globusi su bili uprljani nakon istrage Los Anđeles Tajmsa iz 2021. godine, ispitali su praksu udruženja i otkrili da organizacija nema crnih članova. Tom Kruz je vratio svoje statue Zlatni globus u znak protesta, a dugogodišnji emiter NBC odustao je od televizijskog prenosa iz 2022.

Mreža u vlasništvu kompanije Comcast (CMCSA.O) pristala je da ponovo emituje Globes 2023. nakon što je organizacija izvršila reforme. Ceremonija će se održati 10. januara i takođe će se prenositi na Peacock-u.

Za najboljeg glumca nominovani su Ostin Batler za ulogu muzičke legende Elvisa Prislija, Danijel Krejg za „Stakleni luk“ i Kolin Farel za „Bansi“.

Kejt Blanšet je nominovana za najbolju dramsku glumicu za glavnu ulogu u filmu „Tar” zajedno sa Violom Dejvis u „Ženskom kralju” i Anom de Armas za ulogu Merilin Monro u filmu „Plavuša”.

U televizijskim kategorijama, komedija „Abbott Elementari“ osvojila je osam nominacija, a zatim je sledila drama kraljevske porodice „Kruna“.

Searchlight Pictures, u vlasništvu Valt Disnei Co (DIS.N), predvodio je sve filmske distributere sa 12 nominacija. U TV kategorijama, Varner Bros Discoveri (VBD.O) HBO Mak i Netflik Inc (NFLKS.O) izjednačili su se sa po 14 poena.