Četiri miliona evra od EU za usklađivanje pravnog sistema Srbije

Četiri miliona evra od EU za usklađivanje pravnog sistema Srbije

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da je to ministarstvo od Evropske unije u prethodnih pet godina dobilo četiri miliona evra kao podršku za usklađivanje domaćih propisa s propisima EU.

Na konferenciji povodom završetka projekta „EU uz pravdu – Podrška za poglavlje 23“, ona je u Beogradu kazala da je podrška bila usmerena na postizanje najboljih rešenja za pravni sistem Srbije, izradu novih savremenih softverskih rešenja, kao i na unapređenje rada na sprovođenju Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 23.

Ministarstvo je prenelo da je Popović navela da projekat „EU uz pravdu – Podrška za poglavlje 23“ predstavlja izuzetan primer međusobne saradnje u oblasti pravosuđa i dodala da je to prvi projekat te vrste kojim je EU direktno podržala rad Ministarstva pravde i kroz koji je uspela da unapredi efikasnost i pomogne dalji razvoj pravosudja u Srbiji.

Ministarka je dodala da je projekat bio usmeren na jačanje kapaciteta Ministarstva u skladu sa zahtevima pregovaračkog procesa za prijem Srbije u EU.

Šef Odseka Delegacije EU u Srbiji za saradnju Nikola Bertolini istakao je značajan doprinos te projektne podrške i dodao da se nada da će takvi značajni rezultati doprineti mnogim preostalim reformama u sektoru pravosuđa koje je potrebno sprovesti.