Duda: Poljska i Nemačka bi trebalo da dobiju više pomoći od EU za ukrajinske izbeglice

Duda: Poljska i Nemačka bi trebalo da dobiju više pomoći od EU za ukrajinske izbeglice

Poljski predsednik Andžej Duda smatra da bi Varšava i Berlin trebalo da dobiju veću finansijsku pomoć od Evropske unije usred mogućeg povećanja broja ukrajinskih izbeglica u zimskim mesecima.

Kako prenosi Evropska istina pozivajući se na PAP, Duda je to rekao na konferenciji za novinare sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom u ponedeljak u Berlinu.

Poljski predsednik je napomenuo da je Poljska pružila veliku vojnu podršku Ukrajini, za koju procenjuje da je oko dve milijarde dolara. „Sa zadovoljstvom dobijamo informacije da se oružje poljske proizvodnje dobro pokazalo i da zaista pomaže ukrajinskim vojnicima da brane ukrajinsku teritoriju“, dodao je on.

Duda je govorio i o podršci ukrajinskim izbeglicama i činjenici da njihov broj u Poljskoj raste. Prema njegovim rečima, zbog ruskog rušenja kritične infrastrukture u Ukrajini, povećava se broj ljudi koji beže od „mraza, smrti i ruskih projektila”.

„Broj izbeglica u Poljskoj se povećao poslednjih meseci i nedelja. Prema našim procenama, sada ih ima oko tri miliona. O tome smo razgovarali sa predsednikom (Štajnmajerom), jer će to verovatno značiti povećanje broja izbeglica. izbeglica iz Ukrajine u Nemačku“, naglasio je on.

Rekao sam predsedniku (Nemačke) da mislim da treba da tražimo od Evropske zajednice, Evropske komisije, da bude posebna finansijska podrška posvećena našim zemljama, koje snose poseban teret u prihvatanju izbeglica koje beže od ruske invazije“, dodao je Duda. .

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki najavio je krajem novembra, podsetimo, izmene uslova za prijem izbeglica iz Ukrajine, prema kojima će njihov boravak u objektima kolektivnog smeštaja postati plaćen od marta 2023. godine.

Pročitajte i: Borba za Ukrajince: zašto Poljska prednjači u privlačenju radnika iz Ukrajine.