Zelenski: U Odesi delimično obnovljeno snabdevanje strujom

Zelenski: U Odesi delimično obnovljeno snabdevanje strujom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da su specijalizovane ekipe angažovane na hitnim popravkama elektroenergetske mreže nakon ruskih napada i ublažavanja nestašice struje u mnogim delovima Ukrajine, posebno u crnomorskoj luci Odesi.

U ovom trenutku postalo je moguće delimično obnoviti snabdevanje strujom u Odesi i drugim gradovima i okruzima u regionu Odese“, rekao je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju, prenosi Rojters.

Naglasio je da se čini sve kako bi se maksimalno osposobila elektroenergetska mreža oštećena u ruskim vazdušnim udarima.

Ruske snage su u subotu koristile bespilotne letelice iranske proizvodnje za napad na elektroenergetska postrojenja u Odesi, a nakon tih udara, kako je rekao Zelenski, oko milion i po potrošača je ostalo u mraku kao i infrastruktura povezana sa lukom.

Zelenski je dodao da se region Odese ubraja „u regiono sa najčešćim nestancima struje“ i istakao da su posebno ugroženi Kijev i Kijevska oblast, četiri regiona u zapadnoj Ukrajini, kao i Dnjepropetrovska oblast u centralnoj Ukrajini.