Grčki ministar spoljnih poslova kritikuje pretnju turskog lidera raketama

Grčki ministar spoljnih poslova kritikuje pretnju turskog lidera raketama

Grčka vlada napala je u ponedeljak Tursku nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio tokom vikenda da će pogoditi Atinu balističkim projektilima.

„Neprihvatljivo je i univerzalno osuđujuće pretnje raketnim napadom na Grčku od strane savezničke zemlje, članice NATO-a“, rekao je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias u ponedeljak, doputujući u Brisel na sastanak o spoljnim poslovima Evropske unije.

„Stavovi Severne Koreje ne mogu i ne smeju da uđu u Severnoatlantski savez“, rekao je on.

Govoreći tokom sastanka u gradskoj većnici sa mladima u gradu Samsunu na severu Turske u subotu, Erdogan je rekao da je Turska počela da pravi sopstvene balističke rakete kratkog dometa pod nazivom Tajfun, koje, kako je rekao, „plaše Grke“.

„(Grci) kažu ‘Može da pogodi Atinu’, rekao je Erdogan, čiji su komentari emitovani u nedelju kasno. „Naravno da hoće. Ako ne ostanete mirni, ako pokušate da kupite stvari iz Sjedinjenih Država i drugih mesta (da naoružate) ostrva, zemlja poput Turske … mora nešto da uradi. ”

Odnosi između suseda i NATO saveznika su dugo bili zategnuti, a dve strane su podeljene oko niza pitanja, uključujući teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i prava na istraživanje energije u istočnom Mediteranu. U proteklih pola veka tri puta su došli na ivicu rata.

Turska je poslednjih meseci pojačala retoriku, a zvaničnici turske vlade su rekli da navodno kršenje međunarodnih ugovora od strane Atine dovodi u pitanje suverenitet nekih grčkih ostrva. Erdogan je takođe zapretio da će iskrcati turske trupe u Grčkoj „iznenada jedne noći“. Uprkos tome, opasnost od raketnog udara je veoma neobična.

„Gospodin. Erdogan mora dobro da zna da se naša zemlja ne može ni terorisati ni zastrašiti“, rekao je portparol grčke vlade Đanis Oikonomu tokom brifinga za medije u Atini. „Gospodin. Erdogan smatra da koliko god puta ponavlja iracionalno i nepravedno, može to učiniti racionalnim i pravednim. To se neće dogoditi.”

Grčka je, rekao je Oikonomu, „apsolutno odlučna, uvek spremna, spremna da brani međunarodnu zakonitost, da brani svoj suverenitet i svoja suverena prava“.

U međuvremenu, turski ministar odbrane Hulusi Akar optužio je Grčku da povećava tenzije „nerazumnim, nelogičnim i nezakonitim zahtevima i tvrdnjama, kao i stalnim provokativnim akcijama i agresivnom retorikom“.

Akar je očigledno mislio na turske optužbe da Grčka raspoređuje trupe i oružje na ostrvima u Egejskom moru kršeći sporazume koji zahtevaju da ostrva budu nemilitarizovana.

„Nije moguće da prihvatimo bilo kakvu vrstu svršenog čina“, citira Akarovo ministarstvo odbrane tokom video konferencije sa vojnim komandantima u ponedeljak. „Naše očekivanje je da neki grčki političari i vojne ličnosti odmah napuste svoje nepopustljive i provokativne stavove (koje su usvojili) u unutrašnje političke svrhe, fokusiraju se na rešavanje problema kroz dijalog i uče iz istorije. Oni koji žele bolje sutra treba da se okrenu od jučerašnjih i današnjih grešaka.”