Šef švedskog ministarstva odbrane: Pomoć Ukrajini je investicija u opštu bezbednost

Šef švedskog ministarstva odbrane: Pomoć Ukrajini je investicija u opštu bezbednost

Švedski ministar odbrane Pol Jonson, koji je u nedelju posetio Ukrajinu, rekao je da Stokholm pruža podršku Ukrajini i da to vidi kao ulaganje u zajedničku bezbednost.

„Pre nekoliko nedelja Vlada je odobrila deveti paket podrške Ukrajini, on je već 50 odsto veći, ako ga uporedimo sa osmim. Naravno, to je zbog činjenice da posmatramo eskalaciju agresije od Rusija. I u ovom paketu pružamo PVO, takođe municiju za drugu vrstu PVO, a takođe, naravno, postoji i paket koji se odnosi na pripreme za zimu“, rekao je Džonson na konferenciji za novinare u Odesi.

„To znači da Švedska podržava ne samo Ukrajinu, već ulaže i u opštu bezbednost“, dodao je on.

Šef švedskog ministarstva odbrane je podsetio i da će ta zemlja 1. januara početi da predsedava Savetom Evropske unije, a „zaštita interesa Ukrajine biće za nas veoma važan zadatak“.

Ranije je švedski ministar odbrane Jonson obećao da će Švedska obezbediti Ukrajini modernije oružje kao ilustraciju njene nove odbrambene politike. On je takođe uverio da će Švedska aktivnije podržavati Kijev u njegovom ratu protiv Rusije.

Poseta švedskog ministra odbrane ranije nije bila javno najavljivana. Prema rečima Aleksija Reznikova, šefa ukrajinskog ministarstva odbrane, on je postao 18. načelnik resora odbrane koji je stigao u Ukrajinu od početka rata punog razmera sa Ruskom Federacijom.