U Poljskoj će početi obuka za vazdušnu evakuaciju ukrajinskih medicinara

U Poljskoj će početi obuka za vazdušnu evakuaciju ukrajinskih medicinara

Grupa ukrajinskih medicinara stigla je u Poljsku da učestvuje u obuci za vazdušnu evakuaciju ranjenika iz zone borbenih dejstava po standardima koji su na snazi u Evropskoj uniji.

O tome je izvestio šef Biroa za nacionalnu bezbednost Jacek Severa, piše „Evropska pravda“.

„U okviru inicijative prvih dama Poljske i Ukrajine, grupa ukrajinskih lekara stigla je u Poljsku i sutra će početi obuku za vazdušnu evakuaciju ranjenih vojnika i civila iz ratne zone“, napisao je on na Tviteru.

„Poljska podržava Ukrajinu u stvaranju i razvoju struktura helikopterske medicinske spasilačke službe, a još više grupa je već na putu (za obuku)“, dodao je on.

Prema poljskom Birou za nacionalnu bezbednost, obuka prve grupe ukrajinskih lekara počeće u ponedeljak u poljskoj medicinskoj vazdušno-spasilačkoj bazi u Varšavi. Događaju će prisustvovati šef Biroa za nacionalnu bezbednost ministar Jacek Sevijera, ministar zdravlja Adam Nidzelski i zamenica ministra zdravlja Ukrajine Irina Mikičak.

Pored toga, prema dosadašnjim dogovorima, u januaru 2023. godine počeće i obuka o lečenju žrtava sa teškim opekotinama.

Kako je saopšteno, na Evropskom koledžu u Natolinu u Poljskoj zvanično je otvoren prvi od devet dvomesečnih ciklusa obuke o evropskim integracijama za državne službenike centralnih izvršnih organa Ukrajine.