Istraživači preporučuju antikoagulansnu terapiju za COVID pacijente

Istraživači preporučuju antikoagulansnu terapiju za COVID pacijente

Australsko azijsko ispitivanje COVID-19 (ASCOT) pokazalo je najefikasniji nivo lečenja za razređivanje krvi koji je potreban za pacijente hospitalizovane sa COVID-19, u studiji objavljenoj u Nev England Journal of Medicine Evidence i predstavljenoj na konferenciji Američkog društva za hematologiju danas .

Globalna pandemija COVID-19 ostaje veliki izazov za javno zdravlje. Istraživači ASCOT-a imaju za cilj da otkriju koji su tretmani najefikasniji kod pacijenata hospitalizovanih sa COVID-19.

Pacijenti u bolnici sa COVID-19 su pod povećanim rizikom od krvnih ugrušaka (ili tromboza), što zauzvrat može doprineti razvoju otkazivanja organa. Skoro svi ovi pacijenti će dobiti određeni stepen lekova za razređivanje krvi.

U međunarodnoj studiji, ASCOT tim je sproveo randomizovano kliničko ispitivanje kako bi testirao različite nivoe antikoagulacije (ili razređivanja krvi) kod više od 1.500 pacijenata u Australiji, Novom Zelandu, Indiji i Nepalu.

Otkrili su da srednji nivo antikoagulacije ima 86% verovatnoće da će biti bolji od antikoagulacije niske doze. Veća terapijska doza nije pokazala nikakvu korist.

Glavni istraživač ASCOT-a, profesor Stiven Tong, kliničar za infektivne bolesti u Kraljevskoj bolnici u Melburnu i ko-voditelj kliničkih istraživanja na Institutu Doherti, rekao je da će nalazi informisati o smernicama koje sponzoriše SZO.

„Trenutna praksa u Australiji je za niske doze antikoagulansa, dok međunarodne smernice preporučuju visoku terapijsku dozu antikoagulansa. Stoga, naši nalazi pružaju dokaz da bi srednji put mogao biti najkorisniji“, rekao je profesor Tong.

Vanredni profesor Zoe McKuilten, zamenik direktora Jedinice za istraživanje transfuzije Univerziteta Monash i konsultant za hematolog sa Univerziteta Monash i Monash Health rekla je: „Zadovoljstvo nam je što je naša studija odabrana za prezentaciju na godišnjem sastanku i izložbi Američkog društva za hematologiju, koja je prva hematološka. međunarodnoj konferenciji“.

„Važno je da nismo pronašli nikakve dokaze da je srednja doza antikoagulacije rezultirala povećanim rizikom od krvarenja. Iako nismo pronašli dokaze o koristi od visoke terapeutske doze antikoagulansa, upisali smo manje pacijenata u taj krak ispitivanja .“

Profesor Bala Venkatesh, profesor na Institutu Džordž za globalno zdravlje rekao je: „Ova studija naglašava važnost sprovođenja kliničkih ispitivanja u različitim sistemima zdravstvene zaštite. Zemlje sa niskim i srednjim prihodima (LMIC) su nedovoljno zastupljene u Covid-19 studije i ASCOT je jedna od retkih studija koja ima veliki uticaj na LMIC regione. Očekuje se da će rezultati ispitivanja ASCOT imati značajan uticaj na kliničke smernice.“