Šolc objašnjava zašto stalno razgovara sa Putinom

Šolc objašnjava zašto stalno razgovara sa Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da nastavlja da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom jer želi da vidi dan kada će pronalaženje rešenja za tekući sukob u Ukrajini konačno biti moguće. Takav trenutak teško da bi došao da strane prestanu da razgovaraju, rekla je kancelarka u subotu na javnoj konferenciji za novinare u nemačkom gradu Potsdamu.

„Nastaviću da razgovaram sa njim“, rekao je Šolc na pitanje da li će nastaviti da razgovara sa ruskim predsednikom. „Želim da doživim trenutak kada je moguće izaći iz [trenutne] situacije“, rekao je prisutnima i dodao da „to ne možete učiniti ako ne razgovarate jedni s drugima“.

Šolc je takođe pohvalio Putinovo dobro poznavanje nemačkog i rekao da je ruski lider uvek bio „pristojan“ tokom njihovih razgovora. Šolc je takođe tvrdio da se Putinova pozicija na mnogo načina promenila otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, dok je i dalje optuživao Moskvu za želju da „silom osvoji deo ukrajinske teritorije“.

Kancelarkini komentari došli su nešto više od nedelju dana nakon njegovog poslednjeg telefonskog razgovora sa Putinom, koji je održan 2. decembra. Prema Kremlju, Putin i Šolc su razgovarali o „različitim aspektima situacije oko Ukrajine“, a ruski predsednik je objasnio stav Moskve o pitanje „detaljno“. Takođe je ukazao na „destruktivnu“ politiku zapadnih nacija koje „pumpaju“ Ukrajinu punu oružja. Takvi postupci, uz finansijsku podršku, doveli su do toga da Kijev odbaci ideju o pregovorima, rekao je tada Putin.

Berlin je rekao da je Šolc „osudio ruske vazdušne napade” na ono što je nazvao „civilnom infrastrukturom u Ukrajini” i „podvukao rešenost Nemačke da podrži Ukrajinu” osiguravajući joj „sposobnosti” da se odbrani od onoga što je kancelarka nazvala „ruskom agresijom”.

Još u oktobru, Šolc je nemačkom radiju Deutschlandfunk rekao da je ton njegovih razgovora sa Putinom „uvek prijateljski, čak i ako imamo veoma različite poglede na to pitanje“. Istovremeno je upozorio da ne treba „gajati iluzije“ o tome da ti kontakti donose brze rezultate.

Nemački kancelar je u oktobru odbacilo i izveštaje o navodnoj pretnji Putina eskalacijom sukoba. „Izveštaji koje sam pročitao o navodnim pretnjama tokom ovih pregovora su lažni“, rekao je tada.