Eksperimentalna terapija raka pokazuje uspeh kod više od 70% pacijenata

Eksperimentalna terapija raka pokazuje uspeh kod više od 70% pacijenata

Nova terapija koja čini da imuni sistem ubija ćelije raka koštane srži bila je uspešna kod čak 73% pacijenata u dva klinička ispitivanja, prema istraživačima sa Instituta za rak Tiš na Medicinskom fakultetu Ikan na planini Sinai.

Terapija, poznata kao bispecifično antitelo, vezuje se i za T ćelije i za ćelije multiplog mijeloma i usmerava T ćelije – bela krvna zrnca koja se mogu uključiti u borbu protiv bolesti – da ubiju višestruke ćelije mijeloma. Istraživači su ovu strategiju opisali kao „dovođenje svoje vojske pravo neprijatelju“.

Uspeh gotove imunoterapije, nazvane talkuetamab, čak je primećen kod pacijenata čiji je rak bio otporan na sve odobrene terapije višestrukog mijeloma. Koristi drugačiju metu od drugih odobrenih terapija: receptor eksprimiran na površini ćelija raka poznat kao GPRC5D.

Talketamab je testiran u fazi 1 i faze 2 ispitivanja. Ispitivanje faze 1, koje je objavljeno u Nev England Journal of Medicine, utvrdilo je dve preporučene doze koje su testirane u ispitivanju faze 2. Rezultati ispitivanja faze 2 objavljeni su na godišnjem sastanku Američkog društva za hematologiju u subotu, 10. decembra. Svi učesnici studije su prethodno lečeni sa najmanje tri različite terapije bez postizanja trajne remisije, što sugeriše da bi talkuetamab mogao pružiti novu nadu za pacijente sa teško lečivim multiplim mijelomom.

„To znači da skoro tri četvrtine ovih pacijenata gleda na novi život“, rekao je Ajai Chari, MD, direktor kliničkih istraživanja u programu višestrukog mijeloma na Institutu za rak Tisch i glavni autor obe studije. „Talkuetamab je izazvao značajan odgovor kod pacijenata sa teško prethodno lečenim, relapsiranim ili refraktornim multiplim mijelomom, drugim po učestalosti karcinomom krvi. To je prvi bispecifični agens koji cilja na protein GPRC5d kod pacijenata sa multiplim mijelomom.“

Skoro svi pacijenti sa mijelomom koji primaju standardne terapije stalno imaju recidiv. Pacijenti koji imaju relaps ili postanu otporni na sve odobrene terapije multiplog mijeloma imaju lošu prognozu, pa su hitno potrebni dodatni tretmani. Ova studija, iako je ispitivanje u ranoj fazi dizajnirano da otkrije podnošljivost i pronađe sigurnu dozu, važan korak u ispunjavanju te potrebe.

Ovo kliničko ispitivanje faze 1 uključilo je 232 pacijenta u nekoliko centara za rak širom sveta između januara 2018. i novembra 2021. Pacijenti su primali različite doze terapije bilo intravenozno ili ubrizgane pod kožu; buduće studije će se fokusirati na doze koje se primenjuju samo pod kožu bilo nedeljno ili svake druge nedelje

Nalazi o efikasnosti i bezbednosti u studiji faze 1 su potvrđeni u ispitivanju faze 2 predstavljenom na ASH. Ispitivanje faze 2 uključivalo je 143 pacijenta lečena nedeljnom dozom i 145 pacijenata lečenih višom dvonedeljnom dozom.

Ukupna stopa odgovora u ove dve grupe bila je oko 73%, rekao je dr Čari. Stopa odgovora je održavana u različitim ispitivanim podgrupama, sa izuzetkom pacijenata sa retkim oblikom multiplog mijeloma koji se takođe proteže na organe i meka tkiva. Više od 30% pacijenata u obe grupe imalo je potpuni odgovor (bez otkrivanja markera specifičnih za mijelom) ili bolji, a skoro 60% je imalo „veoma dobar delimični odgovor“ ili bolji (što ukazuje da je kancer značajno smanjen, ali ne nužno i smanjen na nulu).

Srednje vreme do merljivog odgovora bilo je približno 1,2 meseca u obe grupe za doziranje, a srednje trajanje odgovora do danas je 9,3 meseca sa nedeljnom dozom. Istraživači nastavljaju da prikupljaju podatke o trajanju odgovora u grupi koja je primala 0,8 mg/kg svake druge nedelje i za pacijente u obe grupe doziranja koji su imali potpuni odgovor ili bolji.

Neželjeni efekti su bili relativno česti, ali obično blagi. Otprilike tri četvrtine pacijenata imalo je sindrom oslobađanja citokina, koji je konstelacija simptoma uključujući groznicu koja je uobičajena kod imunoterapije. Oko 60% je iskusilo neželjene efekte vezane za kožu, kao što su osip, oko polovine je prijavilo promene ukusa, a oko polovine je prijavilo poremećaje noktiju. Istraživači su rekli da je vrlo mali broj pacijenata (5 do 6%) prekinuo terapiju talkuetamabom zbog neželjenih efekata.

Stopa odgovora primećena u studiji, za koju je dr Čari objasnila da je veća od one za većinu trenutno dostupnih terapija, sugeriše da bi talkuetamab mogao da ponudi održivu opciju za pacijente čiji je mijelom prestao da reaguje na većinu dostupnih terapija, nudeći šansu za produženje života i koristi od drugih novih i budućih terapija kako se razvijaju.