Preminuo Džozef Kitinger koji je postavio padobranski rekord

Preminuo Džozef Kitinger koji je postavio padobranski rekord

FORT LODERDEJL – Penzionisani pukovnik vazduhoplovstva Džozef Kitinger, čiji je padobranski skok iz 1960. godine sa skoro 32 kilometra iznad Zemlje bio svetski rekord za više od 50 godina, umro je u petak na Floridi. Imao je 94 godine, piše AP.

Njegovu smrt objavili su bivši američki poslanik Džon Mika i drugi prijatelji. Uzrok je bio rak pluća.

Kitinger, tada kapetan i pilot vazduhoplovstva, stekao je svetsku slavu kada je izvršio tri skoka tokom 10 meseci iz gondole koju su veliki baloni sa helijumom podigli u stratosferu. Projekat Ekcelsior je imao za cilj da pomogne u dizajniranju sistema za katapultiranje vojnih pilota koji lete u misijama na velikim visinama.

Noseći odelo pod pritiskom i opremu od 60 funti, Kitinger je umalo poginuo tokom prvog skoka projekta u novembru 1959. kada mu je oprema pokvarila nakon što je skočio sa 23 kilometra. Izgubio je svest dok je ušao u okretanje koje je bilo 22 puta veće od sile gravitacije. Spasio se kada mu se otvorio automatski padobran.

Četiri nedelje kasnije, Kitinger je napravio svoj drugi skok sa nešto više od 22 kilometra iznad površine. Ovog puta nije bilo problema.

Kittingerov rekordni skok dogodio se 16. avgusta 1960. u pustinji Novog Meksika. Njegovo odelo za pritisak pokvarilo se dok je ustajao, ne uspevajući da zapečati desnu ruku, koja je nadula na duplo normalnu veličinu pre nego što je skočio sa 102.800 stopa – više od 31,3 kilometra iznad površine.

Slobodno padajući u tankoj atmosferi, urođenik iz Tampe je premašio 965 km/h pre nego što je vazduh koji se postepeno zgušnjavao usporio njegov pad na oko 241 km/h kada se njegov padobran aktivirao na 5,5 kilometara.

„Ne postoji način da vizualizujete brzinu“, rekao je Kitinger za časopis Florida Trend 2011. „Ne postoji ništa što možete da vidite da biste videli koliko brzo idete. Nemate percepciju dubine. Ako ste u automobilu koji se vozi niz put i zatvorite oči, nemate pojma kolika je vaša brzina. Ista je stvar ako slobodno padate iz svemira. Nema putokaza. Znate da idete veoma brzo, ali to ne osećate. Nemate vetar od 988 km/h na vama. Čuo sam samo sebe kako dišem u kacigu.”

Njegov rekord je trajao do 2012, kada je Austrijanac Feliks Baumgartner skočio sa 38,6 kilometara iznad pustinje Novog Meksika, dostigavši supersoničnu brzinu od 1360 km/h. Kittinger je služio kao savetnik.

Kitinger je ostao u ratnom vazduhoplovstvu nakon svojih skokova, odsluživši tri dužnosti tokom rata u Vijetnamu. Oboren je iznad Severnog Vijetnama u maju 1972, ali se katapultirao i spustio padobranom na Zemlju. Bio je zarobljen i proveo je 11 meseci u logoru za ratne zarobljenike u Hanoju, podvrgnut mučenju.

Penzionisao se iz ratnog vazduhoplovstva 1978. godine i nastanio se u oblasti Orlanda, gde je postao lokalna ikona. Park je nazvan po njemu.

Iza njega je ostala supruga Šeri.