Ažurirane preporuke za lečenje, prevenciju HIV-a

Ažurirane preporuke za lečenje, prevenciju HIV-a

U posebnom komunikacionom članku objavljenom na mreži 1. decembra u časopisu Američkog medicinskog udruženja, Panel Međunarodnog antivirusnog društva-SAD predstavlja ažurirane preporuke za upotrebu antiretrovirusnih lekova u lečenju i prevenciji HIV-a.

Rajesh T. Gandhi, MD, iz Opšte bolnice u Masačusetsu i Harvardske medicinske škole u ​​Bostonu, i kolege su ažurirali konsenzusne preporuke za 2020. koje se odnose na upotrebu antiretrovirusnih lekova za lečenje i prevenciju HIV-a. Relevantni dokazi su pregledani i uključene su studije predstavljene na naučnim konferencijama koje su recenzirali od januara 2020. do oktobra 2022.

Autori primećuju da se početak antiretrovirusne terapije (ART) preporučuje što je pre moguće nakon dijagnoze HIV-a. Prepreke za negu, uključujući obezbeđivanje pristupa ART-u i podršku pridržavanju, treba da se pozabave. Glavni oslonac početne terapije ostaju režimi koji sadrže inhibitore prenosa lanaca integraze. Injekciona terapija dugog dejstva sa kabotegravirom plus rilpivirinom, koja se daje retko na svaka dva meseca, sada je opcija za ljude koji su postigli supresiju virusa dnevnim oralnim režimom.

Određeni antiretrovirusni lekovi su povezani sa povećanjem telesne težine i metaboličkim komplikacijama; potrebne su nove strategije za poboljšanje ovih komplikacija. Pošto ljudi sa HIV-om žive duže i suočavaju se sa zdravstvenim izazovima starenja, lečenje komorbiditeta je sve važnije tokom životnog veka.

Opcije profilakse pre izlaganja uključuju oralne lekove, kao i injekcioni agens dugog dejstva, kabotegravir, po prvi put. Pristup zasnovan na pravičnosti je od suštinskog značaja za rešavanje izazova, uključujući nedavne globalne vanredne situacije kao što su pandemija COVID-19 i izbijanje virusa mpok.

„Napredak u lečenju i prevenciji HIV-a nastavlja da poboljšava ishode, ali izazovi i mogućnosti ostaju“, pišu autori.