Sankcije Rusiji zbog mučenja i drugih zloupotreba u Ukrajini

Sankcije Rusiji zbog mučenja i drugih zloupotreba u Ukrajini

Vlada SAD najavila je uvođenje sankcija visokopozicioniranim predstavnicima ruske vlade, kao i pojedincima uključenim u sprovođenje mera filtracije u okupiranoj Ukrajini, mučenja, prisilnog preseljenja dece, sprovođenja pseudoreferenduma i drugih zločina, prenosi Ukrinform.

„U mesecima nakon ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, ruske snage i njihovi zastupnici započeli su proces poznat kao ‘filtracija’, pri čemu su ukrajinski civili podvrgnuti ispitivanjima i pretresima i prisiljeni da predaju lične podatke, nominalno da bi se utvrdilo bilo kakve veze sa vojskom ili vladom Ukrajine“, saopštilo Ministarstvo finansija SAD u saopštenju objavljenom u petak.

Ruske snage takođe pribegavaju deportacijama, nestancima i mučenju u vezi sa filtracijom, a područja koja se nalaze u blizini terena jednog centra za filtriranje imaju karakteristike masovnih grobnica, navodi se u dokumentu.

S tim u vezi, Kancelarija za kontrolu inostrane imovine Ministarstva finansija SAD sankcionisala je četiri osobe koje su bile direktno uključene u operacije filtriranja Rusije, dva predstavnika takozvane „DNR“, kao i rusku Centralnu izbornu komisiju.

Na listi ograničenja nalaze se zvaničnici ruske administracije predsednika Oleg Nesterov i Jevgenij Kim koji su bili direktno uključeni u planiranje i implementaciju punktova za filtriranje u Ukrajini koju je okupirala Rusija. Pored toga, sankcije su uvedene i protiv Marine Serede, koja je radila sa takozvanom „DNR“, kao i Alekseju Muratovu, koji je koordinirao operacije na punktovima za filtriranje sa takozvanim liderom DNR Denisom Pušilinom.

Stejt department je takođe sankcionisao ruske državljanke Očur-Suge Monguš i Ljudmilu Zajcevu, za koje se navodi da su obe umešane u kršenje ljudskih prava civila u Ukrajini. Prema izveštajima, Monguš je učestvovao u mučenju, dok je Zajceva bila umešana u otmicu i prisilno preseljenje dece iz Ukrajine.

OFAC je takođe sankcionisao rusku CIK, zajedno sa njenih 15 članova. U septembru 2022. godine, ruski CIK je pomogao u nadgledanju i praćenju lažnih referenduma održanih u oblastima Ukrajine pod kontrolom Rusije koje su bile pune incidenata jasne prinude i zastrašivanja birača.