Kolumbija i SAD održaće konferenciju o migracijama 2023

Kolumbija i SAD održaće konferenciju o migracijama 2023

BOGOTA – Kolumbija i Sjedinjene Države održaće konferenciju u prvom kvartalu sledeće godine na kojoj će razmotriti mere koje bi garantovale prava migrantima koji idu na sever ka američkoj granici, saopštili su u petak zvaničnici dve zemlje, prenosi Rojters.

Kolumbija je postala odskočna daska za mnoge migrante iz Latinske Amerike i iz drugih krajeva koji putuju kroz opasnu džunglu Darijenovog jaza koji povezuje Kolumbiju sa Panamom, pre nego što nastave gore kroz Centralnu Ameriku.

Ovaj fenomen predstavlja problem za ceo region, rekao je američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas novinarima u Bogoti.

„Ovo je regionalni izazov i stoga zahteva regionalno rešenje“, rekao je Majorkas tokom zajedničke deklaracije sa kolumbijskim ministrom inostranih poslova Alvarom Lejvom, posle sastanka sa predsednikom Gustavom Petrom.

„Moramo da poštujemo humanitarna prava pojedinaca koji traže sklonište i istovremeno se moramo pridržavati zakona naših zemalja“, dodao je Majorkas.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena mučila se da se izbori sa rekordnim brojem migranata koji pokušavaju da pređu južnu granicu zemlje sa Meksikom.

U novembru je američki savezni sudija poništio granični nalog poznat kao naslov 42, koji je sproveden u martu 2020. godine, koji je omogućio vlastima da brzo uklone migrante uhvaćene u prelasku granice bez da im se dozvoli da podnesu zahtev za azil.

Datum stupanja na snagu presude je odložen do 21. decembra i – ne izdržavajući pravne izazove – administracija se priprema za mogućnost 9.000-14.000 migranata dnevno ako se nalog u potpunosti ukine.

Cilj konferencije sledeće godine je da se uspostave pravila kojih se učesnici mogu pridržavati, rekao je Lejva.