Red Bulla da plati milione FIA-i zbog osvojenog šampionata

Red Bulla da plati milione FIA-i zbog osvojenog šampionata

Kažnjen sa 7 miliona dolara u oktobru zbog kršenja prošlogodišnjeg ograničenja budžeta, šampion Formule 1 Red Bul sada mora da plati upravnom telu ovog sporta još jednu urednu sumu – ovog puta kao cenu uspeha.

Sportski propisi iz 2023. zahtevaju da pobednički konstruktor plati Međunarodnoj automobilskoj federaciji (FIA) osnovnu taksu od 617.687 dolara plus 7.411 dolara po bodu postignutom 2022.

Red Bul je postigao 759 poena, što je njihov najveći zbroj ikada, i moraće da preda oko 6,24 miliona dolara da bi se takmičio u šampionatu sledeće godine.

„Nisam shvatao koliko smo morali da platimo FIA za bodove. Dobio sam račun pre neki dan, bilo je neverovatno“, našalio se šef tima Kristijan Horner uoči gala ceremonije dodele nagrada FIA u Bolonji, u Italiji.

Istina, ta suma je kap u moru u poređenju sa Red Bulovim resursima i prihodima koji će im biti isplaćeni kao šampioni.

Tim je pobedio u 17 od 22 trke sezone, od kojih pet sa jednim do dva cilja, a dve pobede u sprintu od tri.

Maks Ferštapen, sada dvostruki svetski šampion nakon što je osvojio svoju prvu titulu u kontroverznoj finalnoj trci 2021. godine, bio je dominantan i pobedio je rekordnih 15 puta, dok je timski kolega Serhio Perez završio treći u ukupnom poretku sa dve pobede.

On je uporedio osećaj sa pre godinu dana.

„Celog svog života težite jednom određenom cilju, a to je da postanete svetski šampion – za mene u Formuli jedan – tako da je prvi uvek veoma emotivan kada ga ostvarite“, rekao je Ferštapen novinarima.

„Ova godina je bila veoma drugačija. Mislim da smo ove godine bili konkurentniji, a takođe i prijatniji zbog načina na koji smo nastupali kao ceo tim.

„Osvojili smo kod vozača (titulu), i kod konstruktora, imali smo dosta pobeda kao tim, pa bih rekao da je ova bolja i vrednija. Ali prva će uvek biti emotivnija.“