Trampovi advokati na sudu zbog slučaja Mar-a-Lago

Trampovi advokati na sudu zbog slučaja Mar-a-Lago

VAŠINGTON – Advokati Donalda Trampa bili su u petak na sudu zbog zapečaćenih argumenata u okviru tekuće istrage o prisustvu poverljivih informacija na imanju bivšeg predsednika na Floridi.

Postupak se vodio pred američkom okružnom sudijom Beril Hauel, glavnim sudijom saveznog suda u okrugu Kolumbija. Advokati odbrane viđeni su kako ulaze u sudnicu oko 14 časova. i još uvek su bili unutra više od sat vremena kasnije.

Advokat Asošiejted presa i drugih novinskih organizacija podneo je ranije u petak pismo u kojem je zatražio pristup medijima na saslušanje, ali uprkos tome, advokati su govorili iza zatvorenih vrata.

Nije odmah bilo jasno kakav je bio ishod postupka. Vašington post, oslanjajući se na anonimne izvore, izvestio je u četvrtak da je Ministarstvo pravde ranije zatražilo od Hauela da drži Trampovu kancelariju zbog nepoštovanja poziva u maju koji je tražio vraćanje poverljivih dokumenata u njegovom posedu. Odeljenje takođe želi da Trampov tim imenuje čuvara evidencije koji bi mogao da potvrdi da su svi poverljivi dokumenti vraćeni, navodi Post.

Trampovi advokati su odbili da komentarišu pre saslušanja. Portparol Ministarstva pravde je odbio da komentariše, takođe je odbio da komentariše ovo pitanje.

Oko 100 dokumenata koje je FBI uzeo iz Mar-a-Laga u avgustu nalazilo se na vrhu 37 sa klasifikacijskim oznakama koje su Trampovi advokati izvukli iz kuće tokom posete u junu. Pored toga, Nacionalna uprava za arhive i evidenciju je u januaru pronašla 15 kutija sa oko 184 poverljiva dokumenta.

Mogućnost da Ministarstvo pravde još nije povratilo sve poverljive materijale postoji mesecima.

Avgustovski pretres kuće od strane FBI-a usledio je nakon što su istražitelji razvili dokaze koji ukazuju na to da su tamo ostali dodatni osetljivi dokumenti, iako su predstavnici Trampa u junu potvrdili da su svi poverljivi dokumenti traženi u sudskom pozivu Ministarstva pravde locirani i vraćeni.

Trampov advokat koji je to zastupao i koji je u to vreme služio kao čuvar njegove dokumentacije, Kristina Bob, sastala se sa FBI u oktobru. Ona je istražiteljima rekla da ona nije sastavila pismo, ali da ju je drugi Trampov advokat za kojeg je rekla da ga je zapravo pripremio zamolio da ga potpiše u ulozi određenog čuvara Trampove dokumentacije, prema osobi koja je upoznata sa njenim računom.

Post je ranije ove nedelje objavio da su dva dodatna dokumenta sa oznakama klasifikacije pronađena tokom nedavne pretrage skladišne jedinice u Vest Palm Biču na Floridi koju su organizovali Trampovi advokati. Ti predmeti su potom predati FBI.