Rusi učestvuju na Australijan open-u

Rusi učestvuju na Australijan open-u

Ruski igrači uvršteni su na listu za učešće na Australijan openu 2023. godine, čime su potvrdili pravo učešća na turniru u Melburnu u januaru.

Daniil Medvedev, dva puta poraženi finalista na događaju, prednjači među ruskim igračima na listi koju su organizatori objavili u četvrtak.

Trenutno rangirani kao sedmi broj na svetu, Medvedev se nalazi jedno mesto iznad sunarodnika Andreja Rubljova.

Niže na listi, Rus Karen Hačanov – polufinalista Ju-Es opena u septembru – ulazi u žreb kao 20. broj sveta.

Na ženskoj listi, ruski par Darija Kasatkina i Veronika Kudermetova idu u Australiju među 10 najboljih na svetu.

U akciju će se vratiti bivša prva teniserka Rusije Anastasija Pavljučenkova, koja je bila primorana da propusti veći deo sezone 2022. nakon što je podvrgnuta operaciji zbog povrede kolena.

Pavljučenkova (31) je trostruki četvrtfinalista Melburna.

U skladu sa politikom koju su nametnuli VTA, ATP i ITF (Međunarodna teniska federacija) zbog sukoba u Ukrajini, igrači iz Rusije i Belorusije moraće da se takmiče na Australijan openu pod neutralnim statusom, i bez ikakvih nacionalnih simbola.

Ali zvaničnici Australijan opena odlučili su da ne prate svoje kolege na Vimbldonu, koji su zabranili svim ruskim i beloruskim igračima da učestvuju na turniru 2022.

To je učinilo da je travnati teren izvanredan među četiri grend slema, sa Otvorenim prvenstvom Francuske, US Openom, a sada i Australijan openom, što je omogućilo ruskim i beloruskim igračima da se takmiče.

Vimbldonu su VTA i ATP oduzeli poene na rang listi kao odgovor na njegov stav, a organizacije su kaznile britanske teniske vlasti u iznosu od 2 miliona dolara.

Ove nedelje je objavljeno da zvaničnici All England Lavn Tennis Cluba preispituju svoju zabranu uoči turnira 2023., budući da su iznenađeni snagom reakcije na njihovu poziciju.

Govoreći u oktobru, izvršni direktor Tennis Australia Kreg Tajli rekao je da će ruski i beloruski igrači biti „dobrodošli“ u Melburnu sledeće godine.

„Oni ne mogu da učestvuju u bilo kojoj aktivnosti kao što je himna Rusije i moraju da igraju kao nezavisni igrači pod neutralnim imenom. Ali biće dobrodošli na Australijan open u januaru“, rekao je zvaničnik.

Takođe na listi Australijan opena 2023. je i rekordni devetostruki šampion Novak Đoković.

Srbin (35) je bio sprečen da odbrani titulu u Melburnu početkom godine kada je deportovan u nizu zbog statusa vakcinacije protiv Kovida.

Postojala je bojazan da bi trogodišnja zabrana ponovnog ulaska mogla da spreči Đokovića da ponovo nastupi, iako su zvaničnici australijske vlade uklonili sva ograničenja, dozvoljavajući mu da se kandiduje za 22. grend slem titulu.

U odsustvu Đokovića, titulu na Australijan openu 2022. osvojio je Rafael Nadal, koji je u finalu pobedio Medvedeva u pet setova.

Poraz je bio drugi uzastopni poraz za Medvedeva u meču za titulu u Melburnu, nakon što ga je 2021. pobedio Đoković.

Govoreći na turniru u Saudijskoj Arabiji ove nedelje, Medvedev – koji je ove godine proveo ukupno 16 nedelja kao svetski teniser – rekao je da je uzbuđen što će se suočiti sa još jednim izazovom u Melburnu.

„Volim Australiju i radujem se što ću videti kako će biti [sledeće] godine“, rekao je 26-godišnjak.

Žensku krunu 2022. u Melburnu osvojila je domaćica Ešli Barti, koja se od tada penzionisala.

Trenutna prva teniserka sveta Iga Sviatek iz Poljske biće veliki favorit na ženskom turniru sledeće godine.

Otvoreno prvenstvo Australije 2023. biće održano u Melburn Parku od 16. do 29. januara.